Роденден е име за датумот на раѓање на некоја личност. Луѓе од различни култури ја слават оваа годишнина. Во некои јазици, зборот роденден е буквално преведен како „годишнина“. Родендените традиционално се обележуваат со прослави како роденденски забави или во некои случаи со обреди на преминување.

Чоколадна роденденска торта за 40-ти роденден

Роденденот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Наводи уреди

  1. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 30-32.
  2. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004, стр. 42-43.
  3. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 25-26.
  4. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 155.
  5. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
  6. DISCOGS The Birthday Party (пристапено на 5.8.2020)
  7. Discogs, Block Out (2) – Crno Belo I Srebrno (пристапено на 11.3.2022)
  8. DISCOGS, The Birthday Party – The Birthday Party (пристапено на 25.6.2021)
  9. DISCOGS American Music Club ‎– San Francisco (пристапено на 10.6.2018)
  10. YouTube, Grandmaster Flash and the Furious Five - Birthday Party (посетена на 28.9.2019)