Глукоза

семејство соединенија

Глукозата6H12O6) претставува гроздов шеќер. Таа се наоѓа и во крвта на животните, каде што има многубројни функции. Се складира во црниот дроб во вид резервен шеќер-гликоген. Кога резервите на јаглехидратите во организмот се празни, црниот дроб врши претворање на гликогенот во глукоза со што се подмируваат потребите за енергија. При најразлични концентрации на глукоза во организмот, настануваат хипергликемија или хипогликемија.

D-глукоза
Glucose chain structure.svg
D-glucose-chain-3D-balls.png
Систематско име (2R,3S,4R,5R)-2,3,4,5,6-Pentahydroxyhexanal
Назнаки
50-99-7 Yes check.svgОк
Кратенки Glc
ATC код B05CX01
V04CA02, V06DC01
ChEBI CHEBI:4167 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1222250 Yes check.svgОк
ChemSpider 5589 Yes check.svgОк
EC-број 200-075-1
Jmol-3D слики Слика
Слика
KEGG C00031 X mark.svgН
MeSH Glucose
PubChem 5793
RTECS број LZ6600000
UNII 5SL0G7R0OK Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1.54 g/cm3
Точка на топење
91 g/100 mL
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−1271 kJ/mol
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
−2805 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
209.2 J K−1 mol−1
Штетност
MSDS ICSC 0865
EU индекс not listed
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

ИсторијаУреди

Глукозата за прв пат била изолирана од суво грозје во 1747 година од германскиот хемичар Андреас Марграф.[1][2]

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Encyclopedia of Food and Health (англиски). Academic Press. 2015. стр. 239. ISBN 9780123849533. Архивирано од изворникот 2018-02-23.
  2. Marggraf (1747) "Experiences chimiques faites dans le dessein de tirer un veritable sucre de diverses plantes, qui croissent dans nos contrées" Архивирано на 24 јуни 2016 г. [Chemical experiments made with the intention of extracting real sugar from diverse plants that grow in our lands], Histoire de l'académie royale des sciences et belles-lettres de Berlin, pp. 79–90. From page 90: Архивирано на 27 октомври 2014 г. "Les raisins secs, etant humectés d'une petite quantité d'eau, de maniere qu'ils mollissent, peuvent alors etre pilés, & le suc qu'on en exprime, etant depuré & épaissi, fournira une espece de Sucre." (Raisins, being moistened with a small quantity of water, in a way that they soften, can be then pressed, and the juice that is squeezed out, [after] being purified and thickened, will provide a sort of sugar.)