Квасец

група габи
Квасец
S cerevisiae under DIC microscopy.jpg
Квасец од видот Saccharomyces cerevisiae
Cross-sectional 2D diagram of a yeast cell
Дијаграм на напречен пресек на типична квасна клетка
Научна класификација
Домен: Eukaryota
Царство: Fungi
Колена и потколена

Квасците се еукариотски, едноклекточни микроорганизми класифицирани како членови на царството габи. Првите квасци се појавиле пред милиони години, и моментално се идентификувани 1,500 видови.[1][2][3] Се смета дека сочинуваат 1% од сите опишани видови на габи.[4]

ИсторијаУреди

Во 1857, францускиот микробиолог Луј Пастер во трудот "Mémoire sur la fermentation alcoolique" покажал дека алкохолната ферментација ја вршат живи квасци, а не хемиски катализатори.

НаводиУреди

  1. Molecular Mechanisms in Yeast Carbon Metabolism The second completely sequenced yeast genome came 6 years later from the fission yeast Schizosaccharomyces pombe, which diverged from S. cerevisiae probably more than 300 million years ago
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име YeastRef1.
  3. Hoffman CS, Wood V, Fantes PA (October 2015). „An Ancient Yeast for Young Geneticists: A Primer on the Schizosaccharomyces pombe Model System“. Genetics. 201 (2): 403–23. doi:10.1534/genetics.115.181503. PMC 4596657. PMID 26447128.
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Kurtzman2.