Ваташка парохија

парохија на МПЦ-ОА

Ваташка парохија — православна парохија на Македонската православна црква - Охридска архиепископија, дел од Кавадаречкото архијерејско намесништво на Повардарската епархија. Од 2002 година, парохиски свештеник е Борче Богоевски (сос. 2017). Во состав на оваа парохија се селата: Ваташа, Гарниково, Драгожел, Бојанчиште, Куманичево, Мрежичко, Рожден, Бунарче, Страгово, Крњево, Чемерско, Бохула, Радња, Горна Бошава, Конопиште, Грбовец, Долна Бошава, Клиново, Радња, раселеното село ’Ржаново и историското село Градиште.[1]

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Ваташа XIX век  
Црква „Св. Никола“ Ваташа 1594  
Црква „Св. Архангел Михаил“ Ваташа 2014  
Црква „Св. Мина“ Гарниково 1837  
Црква „Св. Никола“ Драгожел XIX век
Црква „Св. Димитриј“ Куманичево XIX век
Црква „Св. Богородица“ Бојанчиште XIX век  
Црква „Св. Илија“ Бојанчиште  
Црква „Св. Димитриј“ Мрежичко XIX век  
Црква „Св. Богородица“ Мрежичко  
Црква „Вознесение Христово“ Рожден 1872  
Црква „Св. Димитриј“ Бунарче XIX век
Црква „Св. Атанасиј“ Страгово XIX век
Црква „Св. Димитриј“ Страгово  
Црква „Св. Петка“ Страгово (во изградба)  
Црква „Вознесение Христово“ Чемерско XIX век  
Црква „Св. Атанасиј“ Бохула 1879  
Црква „Св. Димитриј“ Радња XIX век
Црква „Св. Илија“ Горна Бошава 2003  
Црква „Св. Архангел Михаил“ Долна Бошава 1839  
Црква „Св. Стефан“ Конопиште XIX век  
Црква „Св. Атанасиј“ Конопиште  
Црква „Св. Богородица“ Градиште XIX век
Црква „Св. Петка“ Грбовец XIX век
Стара црква „Св. Архангел Михаил“ Клиново XVII век
Нова црква „Св. Архангел Михаил“ Клиново
Црква „Св. Никола“ Драдња XIV век  
Црква „Св. Петар“ ’Ржаново  

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Цркви во Ваташката парохија“. Повардарска епархија. Посетено на 9 декември 2017.

Надворешни врски уреди

41°25′5″N 22°1′5″E / 41.41806° СГШ; 22.01806° ИГД / 41.41806; 22.01806