Црква „Св. Никола“ - Драдња

пештерна црква во Македонија

Свети Никола позната и како Маркова црква претставува пештерна црква која се наоѓа на околу 1.5 км. југозападно од кавадаречкото село Драдња. Таа се наоѓа во стрмен и карпест предел, во сува пештера со длабочина од околу 20 метри, висока околу 9 метри, која наликува на готска катедрала. Оваа црква е двоспратна и се состои од приземен дел кој служел за поминување, и кат - просторот на црквата - капела, на кој се искачувало преку дрвени скали од внатрешната страна на пештерата. Влезниот дел е висок околу 125 см. По својата архитектонска концепција црквата е еднокорабна градба, ѕидана од камен со различни големини и форми, делумно клесани. Покрај обичен, користен е и камен бигор - за засведување на кровната - сводна конструкција и плитките ниши. Како сврзно средство при градењето е користен варов малтер. Пропорциите на објектот се доста интересни односно ширината на црквата се состои двапати во должината, а трипати во висината. Со ова храмот има пропорции на тесни, високи еднокорабни цркви на источното христијанско градителство. Живописот е изведен во приземјето и катот. Иконографската програма е сведена според димензиите на црквата. Според досегашните проучувања се смета дека црквата е изградена и живописана во XIV век.[1]

Свети Никола

Фреска на Свети Никола во црквата

македонска православна црква
Епархија Повардарска
Архијерејско намесништво Кавадаречко
Парохија Ваташка
Местоположба

Карта

Место Драдња
Општина Кавадарци
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Исус Христос
Изградба 14 век
Живопис 14 век
Архитектонски опис
Архит. тип еднокорабна

Наводи

уреди
  1. Археолошко друштво на СР Македонија., 1975. Маcedoniae acta archaeologica (1-2. изд.).

Надворешни врски

уреди