Бук (општина)

Општина Бук
Δήμος Παρανεστίου
Податоци
Област: Источна Македонија и Тракија
Округ: Драма
Гео. област:
Население: 5 925 (2001)
Седиште: Бук
Нас. места: 37
Пошт. бр.: 660 35
Пов. бр.: 25240
Портал: paranesti.gr/

Бук (грчки: Δήμος Παρανεστίου, Димос Паранестиу) — општина во Драмскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Источна Македонија и Тракија, Грција. Административен центар е селото Бук (гр. Паранести). Заедно со Места, Бук е најисточната општина во Егејска Македонија.

Населени местаУреди

Општината Бук е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на две стари општини: Бук (Паранести) и Нусретли (Никифорос).

Општинска единица БукУреди

 
Поранешната општина Просечен на картата на некогашниот округ Драма.

Со површина од 788,394 км2, општината Бук била втора по големина во Грција до 2011 г. Претставува третата најслабо населена општина во земјата, со само 2,09 жители/км2.

Според пописот од 2001 г., општината Бук има 1 646 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Бук (1256 жители)
  • село Бук (Παρανεστί, Паранести) (619 жители)
  • село Деделер (Καπνόφυτο, Капнофито) (30 жители)
  • село Џами Маала (Τέμενος, Теменос) (62 жители)
  • село Инџарли (Πολύσυκο, Полисико) (28 жители)
  • село Јанозлу (Καρποφόρο, Карпофоро) (69 жители)
  • село Караѓоз (Περίβλεπτο, Перивлепто) (39 жители)
  • село Карши Чифлик (или Ќучук Чифлик; Ξάγναντο, Ксагнато) (117 жители)
  • село Лишен (Πολυνέρι, Полинери) (32 жители)
  • село Муселим (Αηδονόκαστρο, Ајдонокастро) (32 жители)
  • село Чифлик Маала (или Бујук Чифлик; Μεσοχώρι, Месохори) (228 жители)
 • Општински оддел Белен (162 жители)
  • село Белен (Σίλλη, Сили) (44 жители)
  • село Катун (Διπόταμα, Дипотама) (18 жители)
  • село Џура (или Чора, Жура; Πρασινάδα, Прасинада) (100 жители)
 • Општински оддел Караџаќој (228 жители)

Општинска единица НусретлиУреди

 
Поранешната општина Нусретли на картата на некогашниот округ Драма.

Според пописот од 2001 г., општината Нусретли (Δήμος Νικηφόρου) со седиште во Нусретли (Никифорос) има 4 279 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Нусретли (546 жители)
  • село Нусретли (Νικηφόρος, Никифорос) (436 жители)
  • село Довлар (Μαρμαριά, Мармарија) (82 жители)
  • село Киранли (Кранли, Μικρολιβάδι, Микроливади) (28 жители)
 • Општински оддел Берчишта
 • Општински оддел Горно Шимширли (195 жители)
 • Општински оддел Едренеџик
  • село Едренеџик (или Едирнеџик; Αδριανή, Адријани) (1371 жител)
 • Општински оддел Зарич
  • село Зарич (Ψηλή Ράχη, Псили Рахи или Υψηλή Ράχη, Ипсили Рахи) (344 жители)
 • Општински оддел Козлуќој (964 жители)
  • село Козлуќој (Πλατανιά, Платанија) (686 жители)
  • село Балтаџилар (Πελεκητή, Пелекити) (30 жители)
  • село Бурнаџик (Θαμνωτό, Тамното) (48 жители)
  • село Гогчели (Πρινόλοφος, Принолофос) (97 жители)
  • село Либотен (Љубетин или Љотин; Μαυροκορδάτος, Маврокордатос) (103 жители)
 • Општински оддел Ула Бекташ (483 жители)
  • село Ула Бекташ (Πλατανόβρυση, Платановриси) (162 жители)
  • село Караманли (Τερψιθέα, Терпситеја) (67 жители)
  • село Оваџик (Δρυμότοπος, Дримотопос) (40 жители)
  • село Хасан Балар (Παλιάμπελα, Палијамбела) (99 жители)
  • село Чилеклер (Χαμοκέρασα, Хамокераса) (115 жители)

Поранешни селаУреди

На територијата на општината има многу поранешни села. Тие се следниве:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди