Места (општина)

општина во Кавалскиот округ, Егејска Македонија
Општина Места
Δήμος Νέστου
Dimos Nestou - East Macedonia - Thrace.svg
Општина Места в областа Источна Македонија и Тракија
Податоци
Област: Источна Македонија и Тракија
Округ: Кавала
Гео. област:
Население: 23 486 (2001)
Седиште: Саришабан
Нас. места: 39
Пошт. бр.: 642 00
Пов. бр.: 25920-2
Портал: nestos.gr

Места (грчки: Δήμος Νέστου, Димос Несту) — општина во Кавалскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Источна Македонија и Тракија, Грција. Административен центар е градот Саришабан (Хрисуполи). Општината опфаќа 39 населени места по долното течение на реката Места (Нестос), по која е наречена.

Населени местаУреди

Општината Места е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на три стари општини: Саришабан (Хрисуполи), Керемидли (Керамоти) и Орино.

Општинска единица СаришабанУреди

 
Поранешната општина Саришабан на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Саришабан има 15 678 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Саришабан
  • град Саришабан (Χρυσούπολη, Хрисуполи) - 8004 жители
 • Општински оддел Беклемеш
  • село Беклемеш (Διαλεκτό, Дијалекто) - 128 жители
  • село Арапли (Εκλεκτό, Еклекто) - 0 жители
  • село Агалар (Κρήνη, Крини) - 50 жители
 • Општински оддел Бојнус Кизли
 • Општински оддел Дојран
  • село Дојран (Γραβούνα, Гравуна) - 849 жители
 • Општински оддел Еретли Маала
  • село Еретли Маала (Стар Саришабан или Ески Саришабан); Ερατεινό, Ератино) - 883 жители
 • Општински оддел Инџес
  • село Инџес (или Инџелер; Παράδεισος, Парадисос) - 429 жители
 • Општински оддел Каја Бунар
 • Општински оддел Караџаќој
 • Општински оддел Караџилар
 • Општински оддел Корудере
 • Општински оддел Ново Домашли
  • село Ново Домашли (или Хаџи Оглу Омбаши; Ποντολίβαδο, Пондоливадо) - 288 жители
  • село Домашли (Άνω Ποντολίβαδο, Ано Пондоливадо) - 138 жители
  • село Ениќој (Νέα Κώμη, Неја Коми) - 50 жители
 • Општински оддел Органџи
  • село Органџи (Χρυσοχώρι, Хрисохори) - 1793 жители
 • Општински оддел Чобанли
  • село Чобанли (Αβραμυλιά, Аврамилија) - 27 жители
  • село Силеџеклер (Δαμασκηνιά, Дамаскинија) - 21 жител

Општинска единица КеремидлиУреди

 
Поранешната општина Керемидли на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Керемидли (Δήμος Κεραμωτής) со седиште во Керемидли (Керамоти) има 7 376 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Керемидли
 • Општински оддел Кури
  • село Кури (Αγίασμα, Ајасма) (1158 жители)
  • село Курска Плажа (Παραλία Αγιάσματος, Паралија Ајасматос) (0 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Кутунџали
  • село Кутунџали (или Сусурќој; Πηγές, Пигес) (1036 жители)
 • Општински оддел Чапранди Чифлик

Општинска единица ОриноУреди

 
Поранешната општина Орино на картата на некогашниот округ Кавала.

Според пописот од 2001 г., општината Орино (Δήμος Ορεινου) со седиште во Мунчино (Лекани) има 1 769 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Мунчино
  • село Мунчино (или Мунџинос; Λεκάνη, Лекани) - 608 жители
 • Општински оддел Дарова
  • село Дарова (или Дари Ева; Κεχρόκαμπος, Кехрокампос) - 522 жители
 • Општински оддел Караманли
  • село Караманли (Άγιος Κοσμάς, Агиос Козмас) - 35 жители
  • село Муратли (Σκοπός, Скопос) - 25 жители
 • Општински оддел Караџова
  • село Караџова (или Караџа Обаси; Ελαφοχώρι, Елафохори) - 118 жители
 • Општински оддел Недерли
 • Општински оддел Олаџак
  • село Олаџак (Πλαταμώνας, Платамонас) - 159 жители
 • Општински оддел Узунќој
 • Општински оддел Чајлик
  • село Чајлик (Διπόταμος, Дипотамос) - 106 жители

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди