Аеродром (населба во Скопје)

населба во Скопје

Аеродромнаселба во Општина Аеродром, во состав на градот Скопје. Населбата порано припаѓала кон Општина Кисела Вода, но со законот за новата територијална поделба во август 2004 г. е создадена новата истоимена општина и населбата потпаднала кон новоформираната општина, формирана на 12 април 2005 кога за првпат била одржана седница на Советот на општината.

Аеродром и околните населби (на список) во рамките на Општина Аеродром.

ГеографијаУреди

Населбата граничи со населбите Мичурин и Острово на запад, Јане Сандански на север, Ново Лисиче, Реонски Центар и Лисиче на исток.

ИсторијаУреди

 
Панорамски приказ на новоизградените монтажни објекти во населба Аеродром, 1964
 
Стариот аеродром

Населбата го добила своето име по стариот аеродромСкопје“ основан во 1920-тите, кој се наоѓал кај поликлиниката „Јане Сандански” и касарната „Гоце Делчев“. Аеродромот бил бомбардиран од страна на нацистичка Германија во април 1941. Првиот патнички авион слетал на 15 јуни 1928 година. Авионот бил од типот „Потез-29“ од француско производство и превезувал 5 патници.

ДемографијаУреди

Во населбата Аеродром живеат 72.009 жители од кои 96% се Македонци, 2% Срби и 2% други националности како Роми, Турци и Власи.[1]

Образовни центриУреди

Средни училиштаУреди

Основни училиштаУреди

ЦрквиУреди

НаводиУреди

  1. Адресар на општини во Република Македонија, Град Скопје, 2002 година.