Аеродром Анталија

Аеродромот во Анталија (IATA: AYT, ICAO: LTAI) е аеродром оддалечен 10 километри од центарот на Анталија, Турција. Аеродромот оперира во еден од најатрактивните места за одмор во Турција, Анталија. Аеродромот е голем и модерен, способен да прими милиони туристи кои секоја година пристигнуваат во Анталија. Околу 18 милиони патници беа превезени во 2007 година. Аеродромот има 3 терминали, два меѓународни и еден домашен. Според проценките, аеродромот има можност да прими околу 35 милиони патници на годишно ниво.

Аеродром Анталија
Antalya Havalimanı
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
18L/36R 11,154 3,400 Асфалт
18C/36C 11,154 3,400 Асфалт
18R/36L 9,809 2,990 Асфалт

Историја

уреди

Изградбата на првиот терминал на аеродромот започна во 1996 година, и беше готова за употреба две години подоцна.

Статистика

уреди
  • Во 2000 година, за првпат бројот на патници надмина 9 милиони патници
  • Во 2002 беше рангиран 84 во Светот и 25 во Европа
  • Во 2003 беше достигната бројката од 10 милиони патници што значеше зголемувањена протокот на патници за цели 78% во однос на 1998 година
Податоци за патнички сообраќај
Година (месеци) Домашен Меѓународен Вкупно
Последни 12 месеци заклучно со 06/30/2008* 2,544,944 15,890,289 18,435,233
2007 (вкупно) 2,550,396 (+6%) 15,159,989 (+24%) 17,710,385 (+21%)
2006 (вкупно) 2,406,626 (+50%) 12,235,417 (-14%) 14,642,043 (-8%)
2005 (вкупно) 1,608,749 (+47%) 14,256,114 (+13%) 15,864,863 (+16%)
2004 (вкупно) 1,092,858 (+77.6%) 12,563,195 (+28.8%) 13,656,053 (+31.7%)
2003 (вкупно) 615,420 (+5.4%) 9,756,180 (+0.1%) 10,371,600 (+0.4%)
2002 (вкупно) 584,077 (---) 9,750,874 (---) 10,334,951 (---)
Карго Сообраќај
Година (месеци) Домашен Меѓународен Вкупно
Последни 12 месеци заклучно со 06/30/2008* 53,736 322,079 375,815
2007 (вкупно) 53,952 (+4%) 306,394 (+24%) 360,346 (+20%)
2006 (вкупно) 51,764 (+48%) 247,433 (-14%) 299,197 (-7%)
2005 (вкупно) 34,931 (+41%) 286,801 (+13%) 321,732 (+16%)
2004 (вкупно) 24,793 (+69.6%) 253,612 (+32.1%) 278,405 (+34.8%)
2003 (вкупно) 14,622 (+15.3%) 191,914 (+12.4%) 206,536 (+12.6%)
2002 (вкупно) 12,681 (---) 170,688 (---) 183,369 (---)

(*) Неофицијални податоци.

Авиокомпании и одредишта

уреди
 
Руски Иљјушин на аеродромот во Анталија

Терминал 1

уреди

Терминал 2

уреди