Аеродром Дортмунд

Аеродромот во Дортмунд (IATA: DTM, ICAO: EDLW) е меѓународен аеродром во Дортмунд, Германија. Слоганот на аеродромот е Näher als man denkt (Поблиску отколку што мислиш). Капацитетот на аеродромот е околу 2,5 милиони патници во 2008 низ аеродромот поминаа околу 2,3 милиони патници.

Аеродром Дортмунд
Flughafen Dortmund
Dortmund Airport
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
06/24 6,560 2,000 Асфалт

Историја

уреди

Аеродромот, оригинално започна со сервис во 1925 година, од страна на Aero Lloyd, со летови кон Париз. Заклучно со сезоната 1927/28, аеродромот оперираше 2589 летови годишно. За време на Втората светска војна, аеродромот беше користен како Германска воздушна база, и повремено беше користен од Британските Кралски воздушни сили. Аеродромот беше под контрола на Британските воени сили до 1990.

Слаб почеток

уреди

Во декадите по втората светска војна, аеродромите во Диселдорф и Келн/Бон беа доминантни комерцијални аеродроми ви Рин - Рур околијата. Дополнително, аеродромите во Хановер и Оснабрик исто така имаа мал удел во комерцијалниот воздушен сообраќај во тој регион. Комерцијалниот сервис започна повторно во 1979 година со дневни летови кон Минхен, Нирнберг и Штутгарт. По обединувањето на Германија, Дрезден, Лајпциг, Берлин и Лондон беа додадени во списокот на одредишта.

Обнова

уреди

При крајот на 2000 година, аеродромот доживува драстично зголемување на авиосообраќајот. Во 90-тите години, сообраќајот најмногу бепе ограничен на неколку одредишта низ Германија, но во денешно време најголем дел од сообраќајот им припаѓа на нискобуџетните компании кои оперираат кон бизнис центри и познати туристички одредишта.

EasyJet го направи аеродромот своја централа, како и Germanwings во 2007 година.

Транспорт до аеродромот

уреди

Аеродромот Дортмунд е опслужен со автобус од Железничката станица во Дортмунд.

Иднина

уреди

Главниот план ги содржи следниве планови за иднина:

  • Зголемување на работното време до 23:00, со додатен еден час навечер и наутро како исклучок
  • Издолжување на пистата на 2800 метри
  • Проширување на терминалот
  • Подобрување на транспортот до аеродромот
  • Директно поврзување на аеродромот со јавниот транспорт

Авиокомпании и одредишта

уреди