Аеродромот во Сараево (IATA: SJJ, ICAO: LQSA), исто така познат и како аеродромот Бутмир, е најголем аеродром на територијата на Босна и Херцеговина, лодиран неколку килоемтри југозападно од главниот град Сараево. После Дејтонскиот договор во 1996 година, аеродромот беше повторно отворен, и меѓу првите авиокомпании кои почнаа да сообраќаат беа B&H Airlines, Austrian Airlines, Луфтханза, Turkish Airlines и Croatia Airlines. Во 2006 година, 466.186 патници беа превезени преку аеродромот, во споредба со само 25.000 во 1996 година. Во 2005 година, Меѓународниот совет за аеродроми ја додели наградата Најдобар аеродром во категоријата до 1 милион патници на годишно ниво.

Аеродром Сараево
Međunarodni Aerodrom Sarajevo
Sarajevo International Airport
{{{name}}}
Општо
Писти
Правец Должина Површина
ft m
12/30 8,666 2,641 Асфалт

Историја уреди

Потребата за аеродром во Сараево беше нагласена во 60-тите години од минатиот век. Аеродромот Сараево - Илиџа беше отворен на 2 јуни 1969 година. Во 1970 година, Франкфурт беше првото одредиште кое беше воспоставено од аеродромот. Исто така, аеродромот служеше како помошен на аеродромите во Загреб и Белград. Првото проширување на аеродромот беше направено пред почетокот на Зимските олимписки игри во Сараево, 1984 година. Во првите недели на војната во БиХ, аеродромот беше преземен од страна на српските сили кои му нанесоа сериозни штети на аеродромот. Од јуни 1992 година до крајот на војната, аеродромот беше под контрола на Обединетите нации, кои го користеа за транспорт на хуманитарна помош. Аеродромот беше отворен за цивилна авијација повторно на 16 август 1996 година, и од тогаш постепено е реновиран.

Авиокомпании и одредишта уреди

Чартер

Карго