3 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
1626  Нектаријохридски архиепископ.
1844  Луј XIXкрал на Франција.
1875  Жорж Бизе — француски композитор.
1899  Јохан Штраус Помладиот — австриски композитор.
1924  Франц Кафка — чешки писател.
1963  Назим Хикмет — турски писател и револуционер.
1963  Папа Јован XXIIIримски папа.
1964  Франс Емил Силанпе — фински писател.
1977  Роберто Роселини — италијански режисер.
1985  Димче Зографски — градоначалник на Скопје.
1996  Питер Гленвил — англиски глумец и режисер.
2000  Христо Георгиевски — македонски поет.
2000  Мертон Милер — американски економист, добитник на Нобеловата награда во 1990 година.
2001  Ентони Квин — американски глумец.
2016  Мухамед Али — американски боксер, трикратен светски првак.
2023  Трајче Ѓоргиев — македонски глумец.