Деценија

период од десет години

Деценија, декада или десетлетие претставува период од десет години.

Зборот „деценија“ доаѓа од латинскиот збор decennium[1] , додека пак поимот „декада“ старогрчкото „декас“ = десет.

Други временски периоди од латинскиот се луструмот (5 години) и милениумот (1000 години).

ПоврзаноУреди

НаводиУреди