20 век

(Пренасочено од 20-ти век)
< XIX век XX век XXI век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00
Земјата видена од Аполо 17 во декември 1972 година. Во втората половина од 20 век човештвото го доживеа првото вселенско истражување.

20 век започнува на 1 јануари 1901 г. и завршува на 31 декември 2000 г.

НастаниУреди

ВојниУреди

 
Светските сили и империи во 1914 година, пред Првата светска војна

20 век е најкрвавиот во историјата на човештвото.

ЛичностиУреди

СтопанственициУреди

ПолитичариУреди

АзијаУреди

Африка

АмерикаУреди

 
Мартин Лутер Кинг, лидер на борбата за граѓански права на Афроамериканците

ЕвропаУреди

Австралија и ОкеанијаУреди

Научници и пронаоѓачиУреди

 
Алберт Ајнштајн често се смета за татко на модерната физика.

УметнициУреди

ПисателиУреди

Композитори и музичариУреди

СликариУреди

Сценски уметнициУреди

Уметници на масовна култураУреди

ОткритијаУреди