1 октомври (починале)

список на статии на Викимедија
1404  Папа Бонифациј IXримски папа.
1684  Пјер Корнеј — француски писател.
1708  Џон Блоубритански композитор.
1808  Карл Готхард Лангханс — пруски архитект.
1923  Ефрем Чучков — македонски револуционер и војвода од ВМРО.
1970  Петар Коњовиќ — српски композитор.
1979  Прегуњо — бразилски фудбалер.
1984  Благоје Марјановиќ — српски фудбалер.
1986  Тришо Стојановски — македонски писател.
1988  Павле Вуисиќ — југословенски и српски глумец.
1994  Пол Лорензен — германски филозоф.
2003  Анте Поповски — македонски поет.
2007  Ал Ертер — американски атлетичар.