1 мај (починале)

список на статии на Викимедија
408  Аркадијримски цар.
1118  Матилда — сопруга на кралот Хенри I.
1277  Стефан Урош I — крал на Србија.
1555  Марцел IIримски папа.
1572  Пиј V — римски папа.
1873  Дејвид Ливингстон — шкотски мисионер и истражувач.
1904  Антонин Дворжак — чешки композитор.
1945  Јозеф Гебелс — нацистички функционер како Министер за народна просвета и пропаганда.
1978  Арам Хачатурјан — ерменски композитор (р. 1903.)
1994  Ајртон Сена — бразилски возач во „Формула 1“.
2011  Осама бин Ладен — саудиски терорист, основач на Ал-Каеда.
2021  Олимпија Дукакис — американска глумица.
2022  Ивица Осим — босански и југословенски фудбалер и тренер.
2024  Тери Медвин — велшки фудбалер.
2024  Ричард Тенди — англиски музичар, член на групата Electric Light Orchestra.