Матилда (сопруга на Хенри I)

Матилда Шкотска (1080 - 1 мај 1118 била првата сопруга на англискиот крал Хенри I. Матилда е родена во околу 1080 година во Данфермлин, како ќерка на Малком III и Маргарита

Матилда
Queen consort of the English

Matylda zena.jpg
На престол 11 ноември 1100 – 1 мај 1118
Сопружник Хенри I
Деца
Кралица Матилда
Вилијам Аделин
Династија Норманска династија
Татко Малком III
Мајка Маргарита
Почивалиште Вестминстерска опатија