16 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
1093  Маргарита Шкотска — кралица на Шкотска.
1272  Хенри III — крал на Англија.
1766  Доминикус Цимерман — германски рококо-архитект.
1797  Фридрих Вилхем IIкрал на Прусија.
1850  Александар Арон — германски и француски шахист.
1887  Фран Левстик — словенечки писател.
1924  Александар Архангелски — руски композитор.
1960  Кларк Гејбл — американски глумец.
1995  Петре Прличко — доајен и еден од втемелувачите на македонската театарска уметност, глумец и режисер.
2006  Милтон Фридман — американски економист и нобеловец.
2014  Јован Ќирилов — српски театролог и писател.
2020  Иван Бекјарев — српски глумец.
2023  Мето Јовановски — македонски глумец.