Александар Арон (роден во 1766 во Хоенфелд, Баварија - починал на 16 ноември 1850 во Париз) бил германски и француски шахист и шаховски композитор од еврејско потекло. Автор е на многу значајни шаховски дела, и една од првите збирки на шаховски композиции.

Во 1793 година се преселил во Париз[1], и набргу станал еден од најдобрите шахисти во Франција.

Во 1838, го победил Хауард Стонтон во Лондон.

Наводи уреди

  1. Saint-Amant [Pierre-Charles Fournier de], Nécrologie: A. Alexandre, La Régence, 1st ser., 3, no. 1 (January 1851): 3–13.

Книги уреди

  • «Encyclopedie des echecs», 1837
  • «Collection des plus beaux problemes d'echecs ...», 1846

Користена литература уреди

  • Шах: Енциклопедиски речник. Москва: Советска енциклопедија, 1990 стр.12. ISBN 5-85270-005-3.

Надвиорешни врски уреди