Шлески јазик

западнословенски јазик

Шлески јазик (ślůnsko godka, ślůnski, како и pů našymu) — словенски јазик на населението во областа Горна Шлеска во Полска. Јазикот исто така се зборува и во Чешка Република и во Германија. Во 2011 година околу 509 000[1] луѓе се изјасниле дека зборуваат на силесијански јазик како мајчин јазик, но бројот на луѓе што го зборуваат јазикот е околу 1 250 000 луѓе. Силесијанскиот јазик е близок со полскиот јазик, па поради тоа од некои јазичари се смета како дијалект на полскиот јазик.

Шлески јазик
ślůnsko godka 
Изговор: шлонско готка
Зборуван во: Полска, Чешка 
Регион: Европа
Вкупно говорници:
Јазично семејство: Словенско
 западнословенски
  Шлески јазик 
Писмо: шлеска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3: id=szl szl

Азбука уреди

За пишување на силесијански јазик не постои само една азбука. Силесијанците за пишување на својот јазик користеле полска азбука. Во 2006 година беше воведена новата шлеска азбука, заснована на шлеските натписи (ги има околу 10). Јазикот и азбуката се доста користени на интернет, како и на силесијанската Википедија.

Големи букви
A B C Ć Č D E F G H I J K L M N Ń O P R Ř S Ś Š T U Ů W Y Z Ź Ž
Мали букви
a b c ć č d e f g h i j k l m n ń o p r ř s ś š t u ů w y z ź ž

Исто така се користат и диграфите:Ch, Dz, Dź и Dž.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди