Скокови во вода на Летните олимписки игри

Скокови во вода на Летните олимписки игри — спортска дисциплина која на Летните олимписки игри била воведена на Летните олимписки игри кои се одржале во Сент Луис во 1904 година.

Скокови во вода на Летните олимписки игри
Diving pictogram.svg
Раководен орган
Дисциплини 8 (мажи: 4; жени: 4)
Игри
1896 1900 1904 1908 1912 1920
1924 1928 1932 1936 1948 1952
1956 1960 1964 1968 1972 1976
1980 1984 1988 1992 1996 2000
2004 2008 2012 2016
Освојувачи на медали

ДисциплинаУреди

Дисциплина 96 00 04 08 12 20 24 28 32 36 48 52 56 60 64 68 72 76 80 84 88 92 96 00 04 08 12 Година
Машки дисциплини
10 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 24
Одскочна даска 3 метри - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 23
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Plain high diving - - X X X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3
Plunge for distance X - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1
Женски дисциплини
10 метри Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 23
Одскочна даска 3 метри - Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х Х X Х 21
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Синхронизирано 10 метри - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Х X Х 3
Вкупно дисциплини 2 2 4 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 8 8 8


Биланс на медалиУреди

# Земја       Вкупно
1   САД 48 41 42 131
2   Кина 27 14 8 49
3   Шведска 6 8 7 21
4   СССР 4 4 6 14
5   Русија 3 7 6 16
6   Италија 3 4 2 9
7   Австралија 3 2 6 11
8   Германија 3 1 0 4
9   Германија 2 8 10 20
10   Источна Германија 2 2 3 7
11   Мексико 1 4 5 10
12   Канада 1 4 4 9
13   Чехословачка 1 1 0 2
14   Данска 1 0 1 2
15   Грција 1 0 0 1
16   Велика Британија 0 2 4 6
17   Обединета екипа 0 2 1 3
18   Египет 0 1 1 2
19   Франција 0 1 0 1
20   Украина 0 0 2 2
Вкупно (20) 106 106 108 320