Список на млечки (печурки)

список на статии на Викимедија

Родот Млечки (печурки) има околу 583 членови ширум светот.[1]Видот Брезова млечка, веројатно најпознатата и најкористената за јадење е Рујницата. Голем број видови биле поделени во родот Lactifluus врз основа на молекуларни филогенетски докази.

Клуч за идентификација уреди

Име Биномното име на видот Млечки(печурки). Означува вид со предложено македонско заедничко име, наведено понатаму.
Автор Цитирање на авторот — личноста која прва го опишала видот користејќи достапно научно име, на крајот комбинирано со оној што го ставил во Млечки (печурки) и користејќи стандардизирани кратенки.
година Годината во која видот бил именуван или пренесен во родот Млечки (печурки).
Класификација Прво е секогаш подродот, потоа делот, а потоа (ако делот е дополнително поделен), потсекцијата.
Распространетост Распределбата на видот.

Видови уреди

латинско име македонско име Автор Година Класификација Распространетост Слика
Lactarius abbotanus К. Дас и Ј.Р. Шарма 2003
 • Piperites
 • Piperites
 • Scrobiculati
Индија
 
Lactarius abbotanus
Lactarius acerrimus Макс Брицелмајр 1893
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа
 
Lactarius acerrimus
Lactarius acicularis Ван де Пут и Вербекен 2010
 • Lactifluus
 • Dulces
Тајланд
Lactarius acris Семјуел Фредерик Греј и

Џејмс Болтон

1821
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius acris
Lactarius acrissimus Вербекен и Ван Роај 2003 Бенин
Lactarius acutus Роџер Хајм 1955 Гвинеја, Француска Гвинеја
Lactarius adhaerens Роџер Хајм 1938 Mадагаскар
Lactarius adscitus Макс Брицелмајр 1885
Lactarius adustus Јоханес Рик 1938 Бразил
Lactarius affinis Чарлс Хортон Пек 1873
 • Russularia
 • Triviales
Северна Америка
 
Lactarius affinis
Lactarius agglutinatus Чарлс Хортон Пек

Вербекен и Ван Роај

Гертруда Симонс Бурлингем

1908 Северна Америка
 
Lactarius agglutinatus
Lactarius alachuanus Вилијам Алфонсо Мурил 1938 Северна Америка
Lactarius albocarneus Макс Брицелмајр 1895
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pallidini
Европа
 
Lactarius albocarneus
Lactarius albolutescens Хари Д. Тиерс 1957 Северна Америка
Lactarius allochrous Ролф Сингер 1948 Северна Америка
Lactarius alnicola Александар Ханчет Смит. 1960
 • Piperites
 • Scrobiculati
Северна Америка
 
Lactarius alnicola
Lactarius alpinus Чарлс Хортон Пек 1875 Северна Америка
 
Lactarius alpinus
Lactarius angiocarpus Вербекен и У.Еберхард 2004
 • Plinthogali
Замбија
Lactarius angustifolius Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius annulatoangustifolius (Beeli) Buyck 1989 Африка
Lactarius aquizonatus Китов 1984
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
Lactarius arcuatus Вилијам Алфонсо Мурил 1941 Северна Америка
Lactarius areolatus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius argillaceifolius Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979
 • Tristes
 • Pseudomyxacium
 
Lactarius argillaceifolius
Lactarius aroostookensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius aspideoides Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Aspideini
 
Lactarius aspideoides
Lactarius aspideus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Uvidi
 • Aspideini
Европа
Lactarius atlanticus Марсел Бон 1975 Европа
 
Lactarius atlanticus
Lactarius atrobadius Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius atrobadius
Lactarius atroolivaceus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius atrovelutinus J.Z.Ying 1991 Gerardii Кина, Малезија
Lactarius atroviridis Чарлс Хортон Пек 1889 Северна Америка
 
Lactarius atroviridis
Lactarius aurantiacus Кристијан Хендрик Персон и Семјуел Фредерик Греј 1821
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius aurantiacus
Lactarius aurantiifolius Семјуел Фредерик Греј 1996 Африка
Lactarius auriolla Kytöv. 1984
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
Lactarius ausablensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius austrovolemus Цугуо Хонго 1973 Нова Гвинеја
Lactarius azonites Жан Батист Франсоа Пјер Булиар 1838
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius azonites
Lactarius badiopallescens Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius badiosanguineus Роберт Кинер Анри Ромагнези 1954 Европа, Северна Америка
 
Lactarius badiosanguineus
Lactarius baliophaeus Чарлс Хортон Пек 1969 Nigrescentes Африка
Lactarius barrowsii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979
 • Lactarius
Северна Америка
 
Lactarius barrowsii
Lactarius bicolor Џорџ Едвард Маси 1914 Gerardii Азија, Северна Америка
Lactarius blennius Вискозна млечка Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
 
Вискозна млечка
Lactarius brunneoviolaceus M.P. Christ. 1941
 • Piperites
 • Uvidi
 • Uvidini
Европа
 
Lactarius brunneoviolaceus
Lactarius bryophilus Чарлс Хортон Пек 1910 Северна Америка
Lactarius caeruleitinctus Вилијам Мурил 1939 Северна Америка
Lactarius caespitosus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius caespitosus
Lactarius californiensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius californiensis
Lactarius camphoratus Жан Батист Франсоа Пјер Булиар 1838
 • Russularia
 • Olentes
Европа
 
Lactarius camphoratus
Lactarius carbonicola Александар Ханчет Смит 1960 Северна Америка
Lactarius carminascens Лексемуел Реј Хеслер и .Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius carolinensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1960 Северна Америка
Lactarius cascadensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius chelidonium Чарлс Хортон Пек 1872
 • Lactarius
Северна Америка
 
Lactarius chelidonium
Lactarius chromospermus Пеглер 1982 Африка
Lactarius chrysorrheus Лажна рујница Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Zonarii
 • Croceini
Европа, Северна Америка
 
Лажна рујница
Lactarius cilicioides Килиместа млечка Елиас Магнус Фрис 1838 Европа
Lactarius cinereobrunneus Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius cinereus Чарлс Хортон Пек 1872 Северна Америка
 
Lactarius cinereus
Lactarius circellatus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
Lactarius cistophilus Марсел Бон и Trimbach 1978 Европа
 
Lactarius cistophilus
Lactarius citriolens Млечка со реси Зденек Поузар 1968
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
Lactarius clelandii Григориј. 1997 Австралија
Lactarius cocosiolens Метвен 1985 Северна Америка
Lactarius cognoscibilis Хенри Кертис Бердсли и

Гертруда Симонс Бурлингем

1940 Северна Америка
Lactarius coleopteris Вилијам Чемберс Кокер 1918 Северна Америка
Lactarius colorascens Чарлс Хортон Пек 1905 Северна Америка
Lactarius controversus Голема млечка Кристијан Хендрик 1800
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа
 
Голема млечка
Lactarius cordovaensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius cretaceus Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius croceus Гертруда Симонс Бурлингем 1908 Северна Америка
 
Lactarius croceus
Lactarius cyathuliformis Марсел Бон 1978
 • Russularia
 • Tabidi
Европа
Lactarius decipiens Лусиен Квелет 1886
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius decipiens
Lactarius delicatus Гертруда Симонс Бурлингем 1908
 • Piperites
 • Piperites
 • Scrobiculati
Северна Америка
Lactarius deliciosus Рујница (L.) Семјуел Фредерик Греј 1821
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Северна полутопка, Австралија
 
Lactarius deliciosus
Lactarius depressus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius desideratus Вербекен и Стубе 2008 Камерун
Lactarius deterrimus Смрекова млечка Грогер 1968
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Европа
 
Смрекова млечка
Lactarius dewevrei Дуанла-Мели 2009 Камерун
Lactarius dispersus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius dolichocaulis (Пеглер) Вербекен и У.Еберхард 2004
 • Plinthogali
Замбија
Lactarius dryadophilus Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Aspideini
Европа
Lactarius dunfordii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius duplicatus Александар Ханчет Смит 1960
 • Russularia
 • Russularia
Европа, Северна Америка
Lactarius eburneus Хари Д. Тиерс 1957 Северна Америка
Lactarius echinatus Хари Д. Тиерс 1957 Северна Америка
Lactarius echinellus Вербекен и Стубе 2014 Шри Ланка
Lactarius echinus Вербекен и Стубе 2014 Шри Ланка
Lactarius eucalypti Орсон К. Милер Џуниор. и R.N. Hilton 1987 Австралија
 
Lactarius eucalypti
Lactarius evosmus Роберт Кинер Анри Ромагнези. 1954
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа
 
Lactarius evosmus
Lactarius falcatus Вербекен и Vande Putte 2014 Шри Ланка
Lactarius fallax Александар Ханчет Смит и Лексемуел Реј Хеслер 1962
 • Plinthogalus
 • Plinthogalus
 
Lactarius fallax
Lactarius fennoscandicus Вербекен и Vesterh. 1998
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Европа
 
Lactarius fennoscandicus
Lactarius ferrugineifolius Вербекен и Стубе 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius flavidus Жан Луис Емил Будие 1887
 • Piperites
 • Uvidi
 • Aspideini
Европа
Lactarius flavoaspideus Kytöv. 2009 Финска
Lactarius flavopalustris Kytöv. 2009 Финска
Lactarius flavorosescens Вербекен и Стубе 2008 Plinthogali Борнео, Малезија
Lactarius flexuosus Кристијан Хендрик Персон

Семјуел Фредерик Греј

1821
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
 
Lactarius flexuosus
Lactarius floridanus Хенри Кертис Бердсли и Гертруда Симонс Бурлингем 1940 Северна Америка
Lactarius fluens Жан Луис Емил Будие 1899
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
 
Lactarius fluens
Lactarius fragilis (Burl.) Лексемуел Реј Хеслер Александар Ханчет Смит 1979
 • Russularia
 • Thejogali
Lactarius frustratus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius fuliginellus Александар Ханчет Смит и Лексемуел Реј Хеслер 1962 Северна Америка
Lactarius fuliginosus (Krapf) Fr. 1838
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius fuliginosus
Lactarius fulvissimus Анри Ромагнези 1954
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius fulvissimus
Lactarius fulvus Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius fumeacolor Гертруда Симонс Бурлингем 1945 Северна Америка
Lactarius fumosus Чарлс Хортон Пек 1872
 • Plinthogalus
 • Fumosi
Северна Америка
Lactarius fuscomarginatus Montoya, Bandala и Haug 2011 Gerardii Мексико
Lactarius fuscoolivaceus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius glutigriseus V.L. Wells и Kempton 1974 Северна Америка
Lactarius glutinosus Дејвид Рос Самстин 1941 Северна Америка
Lactarius glyciosmus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Colorati
 • Coloratini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius glyciosmus
Lactarius gossypinus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius griseus Чарлс Хортон Пек 1873 Северна Америка
Lactarius hatsudake Nobuj. Tanaka 1890 Азија
Lactarius helvus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Colorati
 • Coloratini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius helvus
Lactarius hepaticus Чарлс Баге Плорајт 1905
 • Russularia
 • Russularia
Европа, Северна Америка
 
Lactarius hepaticus
Lactarius hibbardae Чарлс Хортон Пек 1908 Северна Америка
Lactarius highlandensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius horakii Nuytinck & Verbeken 2006 Gerardii Индонезија
Lactarius hysginoides Korhonen & T. Ulvinen 1985
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Trivialini
Европа
Lactarius hysginus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pallidini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius hysginus
Lactarius illyricus Piltaver 1992 Словенија
Lactarius imbricatus M.X.Zhou & H.A.Wen 2008 Тибет
Lactarius imperceptus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1940 Северна Америка
Lactarius incarnatozonatus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius indigo Сина млечка Луис Давид де Швајниц 1838
 • Lactarius
Северна Америка, Азија, Средна Америка
 
Сина млечка
Lactarius kabansus Pegler & Piearce 1980 Замбија
Lactarius kauffmanii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит . 1979 Северна Америка
 
Lactarius kauffmanii
Lactarius lacunarum (Анри Ромагнези.) ex Hora 1960
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius lacunarum
Lactarius lanceolatus Орсон К. Милер Џуниор. и Laursen 1973
 • Russularia
 • Russularia
Европа, Северна Америка
 
Lactarius lanceolatus
Lactarius lanuginosus Гертруда Симонс Бурлингем 1908 Северна Америка
Lactarius lentus Вилијам Чемберс Кокер 1918 Северна Америка
Lactarius lepidotus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Европа, Северна Америка
 
Lactarius lepidotus
Lactarius leonis Kytöv. 1984
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
Lactarius lignyotellus Александар Ханчет Смит и Лексемуел Реј Хеслер 1962 Северна Америка
Lactarius lignyotus Елиас Магнус Фрис 1855
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа, Северна Америка
 
Lactarius lignyotus
Lactarius lilacinus (Lasch) Fr. 1838
 • Piperites
 • Colorati
 • Coloratini
Европа
 
Lactarius lilacinus
Lactarius limacinus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1940 Северна Америка
Lactarius longipilus Van de Putte, Le и Вербекен 2010
 • Lactifluus
 • Dulces
Тајланд
Lactarius louisii Homola 1976 Северна Америка
Lactarius luculentus Гертруда Симонс Бурлингем 1936 Северна Америка
 
Lactarius luculentus
Lactarius luridus Семјуел Фредерик Греј

Кристијан Хендрик Персон

1821
 • Piperites
 • Uvidi
 • Uvidini
Европа
Lactarius luteocanus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius luteolus Чарлс Хортон Пек 1896 Северна Америка
Lactarius mackinawensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius maculatipes Гертруда Симонс Бурлингем 1942 Северна Америка
 
Lactarius maculatipes
Lactarius maculatus Чарлс Хортон Пек 1888 Северна Америка
Lactarius maculosus Вилијам Мурил 1916 Северна Америка
Lactarius mammosus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Colorati
 • Coloratini
Европа
 
Lactarius mammosus
Lactarius mairei Волнеста млечка Жорж Жан Луис Маленсон 1939
 • Piperites
 • Piperites
Европа
 
Lactarius mairei
Lactarius manzanitae Methven 1985 Северна Америка
Lactarius maculatipes Гертруд С. Бурлингам 1997 Австралија
Lactarius midlandensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius minusculus Гертруда Симонс Бурлингем 1907 Северна Америка
Lactarius mitissimus Елиас Магнус Фрис 1838 Европа, Северна Америка
 
Lactarius mitissimus
Lactarius montanus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит и Montoya Bandala 2003
 
Lactarius mordax Хари Д. Тиерс 1957 Северна Америка
Lactarius moschatus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius mucidus Гертруда Симонс Бурлингем 1908 Северна Америка
Lactarius muscicola Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius musteus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pallidini
Европа
 
Lactarius musteus
Lactarius mutabilis Чарлс Хортон Пек 1890 Северна Америка
Lactarius nanus Жил Фавр (натуралист) 1955
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Trivialini
Европа
 
Lactarius nanus
Lactarius neotabidus Александар Ханчет Смит 1983 Северна Америка
Lactarius neuhoffii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius nimkeae Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius obscuratus Анри Ромагнези 1974
 • Russularia
 • Tabidi
Европа, Северна Америка
 
Lactarius obscuratus
Lactarius occidentalis Александар Ханчет Смит 1960 Северна Америка
Lactarius ochrogalactus Hayisha 2006 Gerardii Кина, Јапонија, Борнео
Lactarius oculatus Чарлс Хортон Пек и Гертруда Симонс Бурлингем 1907 Северна Америка
Lactarius olivaceobrunneus Лексемуел Реј Хеслер 1979 Северна Америка
Lactarius olivaceoumbrinus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius olivaceoumbrinus
Lactarius olivinus Kytöv. 1984
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
 
Lactarius olivinus
Lactarius olympianus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
 
Lactarius olympianus
Lactarius omphaliiformis Анри Ромагнези 1974
 • Russularia
 • Tabidi
Европа, Средна Америка
Lactarius pallescens Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979
 • Tristes
 • Violaceo-Maculati
Северна Америка
 
Lactarius pallescens
Lactarius pallidiolivaceus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius pallidior Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius pallidomarginatus Barge & C.L.Cripps 2016 Северна Америка
 
Lactarius pallidomarginatus
Lactarius pallidus Кристијан Хендрик Персон 1797
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pallidini
Европа
 
Lactarius pallidus
Lactarius paludinellus Чарлс Хортон Пек 1885 Северна Америка
Lactarius papillatus Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius paradoxus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1940
 • Lactarius
Северна Америка
 
Lactarius paradoxus
Lactarius piperatus Лута млечка Кристијан Хендрик Персон

Ото Кунце

Северна Америка
 
Лута млечка
Lactarius purpureobadius Malençon ex Basso 2009 Мароко
Lactarius parvulus Вилијам Мурил 1940 Северна Америка
Lactarius payettensis Александар Ханчет Смит 1960 Северна Америка
Lactarius peckii Гертруда Симонс Бурлингем 1908 Северна Америка
 
Lactarius peckii
Lactarius pervelutinus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius picinus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius picinus
Lactarius pilatii Z.Schaef. 1968
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
 
Lactarius pilatii
Lactarius piperatus Лута млечка Персон 1797
Lactarius pinckneyensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pomiolens Стубе и Вербекен 2014 Шри Ланка
Lactarius porninsis Анри Ромагнези 1889
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа
 
Lactarius porninsis
Lactarius praezonatus Вилијам Мурил 1943 Северна Америка
Lactarius proximellus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1940 Северна Америка
Lactarius psammicola Александар Ханчет СмитАлександар Ханчет Смит 1941 Северна Америка
Lactarius pseudoaffinis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudoaspideus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudodeceptivus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudodelicatus Александар Ханчет Смит 1960 Северна Америка
 
Lactarius pseudodelicatus
Lactarius pseudodeliciosus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1940 Северна Америка
Lactarius pseudoflexuosus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudogerardii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudomaculatus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius pseudomucidus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius pseudomucidus
Lactarius pseudouvidus Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Uvidi
 • Uvidini
Северна Америка
Lactarius pterosporus Анри Ромагнези 1949
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius pterosporus
Lactarius pubescens Клод Казимир Жил

Ото Кунце

1949 Европа,Америка
 
Lactarius pubescens
Lactarius pyrogalus Жан Батист Франсоа Пјер Булијар 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius pyrogalus
Lactarius pubescens Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Piperites
Европа, Северна Америка
 
Lactarius pubescens
Lactarius pungens Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius purpureoechinatus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
 
Lactarius purpureoechinatus
Lactarius quercuum Ролф Сингер 1963 Боливија
Lactarius quieticolor Анри Ромагнези 1958
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Европа
 
Lactarius quieticolor
Lactarius quietus Дабова млечка Елиас Магнус Фрис 1838
 • Russularia
 • Russularia
Европа, Северна Америка
 
Дабова млечка
Lactarius repraesentaneus Макс Брицелмајр 1885
 • Piperites
 • Uvidi
 • Aspideini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius repraesentaneus
Lactarius resimus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа, Северна Америка
 
Lactarius resimus
Lactarius rimosellus Чарлс Хортон Пек 1906 Северна Америка
Lactarius riparius Methven 1985 Северна Америка
Lactarius romagnesii Марсел Бон 1979
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа
 
Lactarius romagnesii
Lactarius roseozonatus (H.Post) Макс Брицелмајр 1885
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
Lactarius rostratus Хајлм.-Клаус. 1998
 • Russularia
 • Olentes
Европа
Lactarius rubidus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит Метвен 1997 Северна Америка
 
Lactarius rubidus
Lactarius rubrilacteus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979
 • Lactarius
Северна Америка
 
Lactarius rubrilacteus
Lactarius rubriviridis Desjardin, Saylor и Хари Д. Тиерс 2003
 • Dapetes
САД
Lactarius rubrocinctus Елиас Магнус Фрис 1863
 • Russularia
 • Tabidi
Европа
Lactarius rubroviolascens Роџер Хајм 1938 Мадагаскар
Lactarius rufulus Чарлс Хортон Пек 1907
 • Russularia
 • Thejogali
Северна Америка
 
Lactarius rufulus
Lactarius rufus Џовани Антонио Скополи. 1838
 • Piperites
 • Colorati
 • Rufini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius rufus
Lactarius ruginosus Анри Ромагнези 1957
 • Plinthogalus
 • Plinthogali
Европа, Северна Америка
Lactarius rupestris Wartchow 2010 Бразил
Lactarius salicis-herbaceae Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Uvidi
 • Aspideini
Европа
Lactarius salicis-reticulatae Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Uvidi
 • Aspideini
Европа, САД
 
Lactarius salicis-reticulatae
Lactarius salmoneus Чарлс Хортон Пек 1898
 • Lactarius
Северна Америка
Lactarius salmonicolor Роџер Хајм и & Leclair 1953
 • Lactarius
Европа, Северна Америка
 
Lactarius salmonicolor
Lactarius sanguifluus Крвава млечка (Paulet) Fr. 1838
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Европа
 
Крвава млечка
Lactarius sanmiguelensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит 1979 Северна Америка
Lactarius saturnisporus Стубе и Вербекен 2014 Шри Ланка
Lactarius scoticus Хенри Кертис Бердсли

Гертруда Симонс Бурлингем

1879
 • Piperites
 • Piperites
Европа
 
Lactarius scoticus
Lactarius scrobiculatus Дупчеста млечка Џовани Антонио Скополи 1838
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа, Северна Америка
 
Дупчеста млечка
Lactarius semisanguifluus Полукрвна млечка Роџер Хајм & Leclair 1950
 • Piperites
 • Deliciosi/Dapetes
Европа
 
Полукрвна млечка
Lactarius serifluus Августин Пирамус де Кандол 1838
 • Russularia
 • Olentes
Европа
 
Lactarius deterrimus
Lactarius shoreae Стубе и Вербекен 2014 Шри Ланка
Lactarius similis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius speciosus (Јакоб Емануел Ланге) Анри Романези 1957 Северна Америка
Lactarius sphagneti (Fr.) Neuhoff 1956
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius sphagneti
Lactarius spinosulus Лусиен Кел 1880
 • Piperites
 • Piperites
Европа
 
Lactarius spinosulus
Lactarius splendens Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius subbaliophaeus Маба и Јору 2014 Nigrescentes Того, Африка
Lactarius subcircellatus Роберт Кинер 1975
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Trivialini
Европа
Lactarius subclarkeae Grgur. 1997 Австралија
Lactarius subdulcis Кристијан Хендрик Персон

Семјуел Фредерик Греј

1821
 • Russularia
 • Russularia
Европа
 
Lactarius subdulcis
Lactarius subflammeus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979
 • Russularia
 • Russularia
Северна Америка
 
Lactarius subflammeus
Lactarius subindigo Вербекен и Егон Хорак 2000 Индија, Кина, Папуа Нова Гвинеја, Јапонија?
Lactarius subisabellinus Вилијам Мурил 1948 Северна Америка
Lactarius sublacustris Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius subumbonatus Бартон Оринџ Лонгјар 1845
 • Russularia
 • Olentes
Европа
 
Lactarius subumbonatus
Lactarius subolivaceus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius subpaludosus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius subpalustris Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius subplinthogalus Вилијам Чемберс Кокер 1918 Северна Америка
 
Lactarius subplinthogalus
Lactarius subpurpureus Чарлс Хортон Пек 1878
 • Lactarius
Северна Америка
 
Lactarius subpurpureus
Lactarius subserifluus Бартон Оринџ Лонгјар 1902 Северна Америка
 
Lactarius subserifluus
Lactarius substriatus Александар Ханчет Смит. 1960 Северна Америка
Lactarius subtestaceus Вилијам Мурил 1939 Северна Америка
Lactarius subtomentosus Z.Schaef. 1960 Северна Америка
Lactarius subtorminosus Вилијам Чемберс Кокер 1918 Северна Америка
Lactarius subumbrinus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius subvelutinus Чарлс Хортон Пек 1904 Северна Америка
Lactarius subvernalis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1960 Северна Америка
Lactarius subviscidus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius sumstinei Чарлс Хортон Пек 1905 Северна Америка
 
Lactarius sumstinei
Lactarius syringinus З.Шаеф. 1956
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа
Lactarius tabidus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Russularia
 • Tabidi
Европа
 
Lactarius tabidus
Lactarius tephropeplis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius tesquorum Жорж Жан Луис Маленсон 1979 Мароко, Медитеран, Европа
Lactarius texensis Александар Ханчет Смит. и Лексемуел Реј Хеслер 1979 Северна Америка
Lactarius theiogalus Жан Батист Франсоа Пјер Булијар и Семjуел Фредерик Греј 1821 Северна Америка
Lactarius thiersii Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius thyinos Александар Ханчет Смит. 1960 Северна Америка
Lactarius tomentosomarginatuс Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит. 1979 Северна Америка
Lactarius torminosus Брезова млечка Семјуел Фредерик Греј 1821
 • Piperites
 • Piperites
Европа, Северна Америка
 
Брезова млечка
Lactarius trivialis Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Trivialini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius trivialis
Lactarius tuomikoskii Kytöv. 1984
 • Piperites
 • Zonarii
 • Scrobiculati
Европа
 
Lactarius tuomikoskii
Lactarius turpis Грда млечка Јохан Антон Вајнман 1838
 • Piperites
 • Atroviridi
Европа, Северна Америка
 
Грда млечка
Lactarius uapacae Стубе и Вербекен 2008 Камерун
Lactarius umbrinopapillatus Лексемуел Реј ХеслерЛексемуел Реј Хеслер 1979 Северна Америка
Lactarius utilis Јохан Антон Вајнман 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Trivialini
Европа
 
Lactarius utilis
Lactarius uvidus Јохан Антон Вајнман 1838
 • Piperites
 • Uvidi
 • Uvidini
Европа, Северна Африка, Северна Америка
Lactarius verecundus Стубе и Вербекен 2008 Plinthogali Малезија
Lactarius vellereus Кравјо виме Паул Кумер 1838 Велика Британија и Европа
 
Кравјо виме
Lactarius vietus Елиас Магнус Фрис 1838
 • Piperites
 • Glutinosi
 • Pyrogalini
Европа, Северна Америка
 
Lactarius vietus
Lactarius villosus Фредерик Клементс 1896 Северна Америка
Lactarius vinaceopallidus .Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius vinaceorufescens Александар Ханчет Смит.. 1960 Северна Америка
 
Lactarius vinaceorufescens
Lactarius vinaceosporus Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius vinosus [2] Европа
Lactarius violascens (Џ. Ото) 1839
 • Piperites
 • Uvidi
 • Uvidini
Европа
 
Lactarius violascens
Lactarius vitellinus Ван де Пут и Вербекен 2010
 • Lactifluus
 • Dulces
Тајланд
Lactarius volemus Сировка Карл Линеј 1753 Европа, Северна Америка и Азија
 
Сировка
Lactarius westii Вилијам Мурил 1940 Северна Америка
Lactarius xanthogalactus Чарлс Хортон Пек 1907 Северна Америка
 
Lactarius xanthogalactus
Lactarius xanthydrorheus Ролф Сингер 1945 Северна Америка
Lactarius yazooensis Лексемуел Реј Хеслер и Александар Ханчет Смит.. 1979 Северна Америка
Lactarius zonarioides Роберт Кинер и Анри Ромагнези 1954
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа
 
Lactarius zonarioides
Lactarius zonarius Зонирана млечка Жан Батист Франсоа Пјер Булијар 1838
 • Piperites
 • Zonarii
 • Zonarii
Европа, Северна Америка
 
Зонирана млечка

Наводи уреди

 1. Lee, Hyun; Wissitrassameewong, Komsit; Park, Myung Soo; Verbeken, Annemieke; Eimes, John; Lim, Young Woon (2019-03). „Taxonomic revision of the genus Lactarius (Russulales, Basidiomycota) in Korea“. Fungal Diversity (англиски). 95 (1): 275–335. doi:10.1007/s13225-019-00425-6. ISSN 1560-2745. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 2. Lactarius sanguifluus versus Lactarius vinosus: molecular and morphological analyses“. Mycological Progress. 2 (3): 227–34. 2003. doi:10.1007/s11557-006-0060-5.

Извори уреди

 • Bessette AR, Bessette AE, Harris DB (2009). Milk Mushrooms of North America: A Field Guide to the Genus Lactarius. Syracuse: Syracuse University Press. ISBN 978-0-8156-3229-0.
 • Heilmann-Clausen J, Verbeken A, Vesterholt J (1998). The genus Lactarius. Fungi of Northern Europe. 2. Mundelstrup, Denmark: Svampetryk (Danish Mycological Society). ISBN 87-983581-4-6.
 • Hesler LR, Smith AH (1979). North American Species of Lactarius. Michigan: The University of Michigan Press. ISBN 0-472-08440-2.
 • Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. ISBN 978-1-55407-651-2.
 • „Recommended English Names for Fungi in the UK“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-07-16.