Семјуел Фредерик Греј

Семјуел Фредерик Греј (10 декември 1766 - 12 април 1828) бил британски ботаничар, миколог и фармаколог. Тој бил татко на зоолозите Џон Едвард Греј и Џорџ Роберт Греј.

Семјуел Ф. Греј

Позадина уреди

Тој бил син на Семјуел Греј, лондонски семкар. Тој не добил никакво наследство, и откако не успеал да се квалификува во полето на медицината, тој се префрлил на медицинско и ботаничко пишување. Се оженил со Елизабет Форфејт во 1794 година и се преселил во Волсал, Стафордшир, каде што основал канцеларија за анализа пред да се пресели назад во Лондон во 1800 година.

Тој основал и свој аптекарски бизнис во Вапинг, кој за жал пропаднал по неколку години. Потоа, се чини дека се одржувал со пишување и со предавање.

Медицински записи уреди

Греј ја напишал книгата Додаток на фармакопеја, објавена во 1818 година, со неколку последователни изданија. Во 1819 година, тој станал ко-уредник на Медицинскиот репозиториум во Лондон, на кој придонел многу статии поврзани со медицината, ботаниката и многу други теми. Во 1823, тој ја објавил Елементите на фармацијата, и, во 1828 година, Оперативниот хемичар, двете практични референтни дела.

Природното уредување на британските растенија уреди

Негово најпознато дело е Природното уредување на британските растенија, објавено во два тома во 1821[1]. Авторството е спорно, а неговиот син, Џон Едвард Греј, подоцна тврдел дека тој го завршил најголемиот дел од работата, но тоа не било поддржано од неговиот внук. Самата книга е иновативна, бидејќи е првата британска флора што го употребила природниот систем на класификација на растенијата на Антоан Лоран де Јусие, што е всушност подобрување на вештачката класификација на Линеј. Веројатно поради тоа тој бил слабо прифатен од конзервативните ботаничари од тоа време.

Природното уредување на британските растенија, исто така, вклучува и значителни делови за габи, потоа класифицирани како криптогамични растенија, воведувајќи многу нови родови, вклучувајќи Аурискалпиум, Колтриција, Лечиниум и Стечениум, кои и денес се употребуваат.[2]

И покрај признатата номенклатурна важност на книгата денес, таа била запоставена од страна на британските ботаничари по нејзиното објавување, поради „нејзиниот идиосинкразии, антилинески карактер, неортодоксната номенклатура, тесните концепти и современото непријателство кон наводниот автор РА Солсбери“.[3]

Наводи уреди

Библиографија уреди

  1. Samuel Frederick Gray A natural arrangement of British Plants, according to their relations to each other, Volume 2 (1821) при Гугл книги
  2. „Index Fungorum - Search Page“. www.indexfungorum.org.
  3. Stearn, William T. (1989). „S. F. Gray's "Natural Arrangement of British Plants" (1821)“. Plant Systematics and Evolution. 167 (1): 22–34. doi:10.1007/BF00936544.