Француска Гвинеја

Француска Гвинеја (француски: Guinée française) — француска колонијална територија во федерацијата на Француска Западна Африка во периодот од 1894 до 1958 година, кога територијата станала независна држава под името Гвинеја.

Француска Гвинеја
Guinée française
Составен дел на на Француска Западна Африка
1894–1958

Знаме на Француска Гвинеја

Знаме

Химна
La Marseillaise  •  Liberté
Местоположба на Француска Гвинеја
Местоположба на Француска Гвинеја
зелено: Француска Гвинеја
жолто: Француска Западна Африка
сиво: останати француски територии
црно: Француска Република
Главен град Конакри
Историја
 -  Основана 1894
 -  независност 2 октомври 1958
Денес во  Гвинеја

Француската Гвинеја била основана во 1891 година, простирајќи се на истите граници како и претходната колонија Ривире ду Суд (1882-1891). Пред 1882 година, крајбрежните делови на Француска Гвинеја биле дел од француската колонија Сенегал.

Во 1891 година, Ривире ду Суд била ставена под гувернерот на колонијалниот поручник во Дакар, кој имал власт над француските крајбрежни региони источно од Порто-Ново (денешен Бенин). Во 1894 година Ривире ду Суд, Брегот на Слоновата Коска и Дахомеј биле разделени во „независни“ колонии, а Ривире ду Суд била преименувана во Француска Гвинеја. Во 1895 година, француската Гвинеја станала зависна колонија. Во 1904 година земјата формално била вклучена во федерацијата Француска Западна Африка. Со Француска Гвинеја, заедно со Сенегал, Дахомеј, Брегот на Слоновата Коска и Горен Сенегал и Нигер, управувале гувернери кои биле под генералниот гувернер во Дакар.

Надворешни врски уреди

  • Jean Suret-Canale. French Colonialism in Tropical Africa 1900–1945. Trans. Pica Press (1971)
  • Jean Suret-Canale. Guinea in the Colonial System, in Essays on African History. Translated, Hurst (1980)