Макс Брицелмајр (7 јануари 1839 – 6 декември 1909 година) бил германски миколог и лихенолог кој е роден во Аугсбург.

Макс Брицелмајр (1839-1909)

Својата кариера ја поминал како учител и (администратор на училишната област) во Аугсбург . Тој е познат по неговото истражување на класа на габи познати како Хименомицети. Тој, исто така, спровел истражување на лишаи кои потекнуваат од јужна Баварија, вклучувајќи ги Алгите Алпи.[1]

Список на публикации

уреди
  • Dermini und Melanospori aus Südbayern, (Дермини и Меланспора на јужна Баварија ); (1883)
  • Hymenomyceten aus Südbayern, ( Хименомицети на јужна Баварија); (1894)
  • Zur Hymenomyceten-Kunde, (Студија на хименомицети); (1895)
  • Materialien zur Beschreibung der Hymenomyceten, (Материјали за опис на хименомицети); (1897). Botanisches Zentralblatt 71: 49–59, 87–96.
  • Die Lichenen der Allgäuer Alpen . (Лишаи на Алгите Алпи ); (1900), Bericht der Naturwissenschaftlichen Vereins für Schwaben und Neuburg (AV) во Аугсбург 34: 73–139.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Lichenology.org Schlechtendalia Архивирано на 21 јануари 2022 г. (biographical information)