{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lactarius|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Lactarius albocarneus е член на големиот род Млечки(печурки) (ред Russulales ), познат како млечки. Пронајден во Европа, овој вид првпат бил опишан во 1895 година од германскиот миколог Макс Бритцелмајр.[1] [2]

Lactarius albocarneus
Lactarius fascinans Bres.jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lactarius
Вид: Lactarius albocarneus
Биномен назив
Lactarius albocarneus
Britzelm., 1895
Синоними

Lactifluus albocarneus (Britzelm.) Kuntze, 1898

Lactarius albocarneus
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Lactarius
Вид:
L.albocarneus
Биномен назив
Lactarius albocarneus

Britzelm., 1895
Синоними

Lactifluus albocarneus (Britzelm.) Kuntze, 1898

СистематикаУреди

Овој вид бил таксономски дијагностициран од Макс Брицелмајр во „Botanisches Zentralblatt“ од 1895 година.

Полското име го дала Алина Скиргиело во 1998 година[3]. Латински синоними[4]:

Lactarius albocarneus Britzelm. 1895 var. albocarneus

Lactarius albocarneus var. glutinovirens Џулиус Блум Бон 1985 година((J. Blum) Bon 1985)

Lactarius glutinopalens F.H. Møller и J.E. Lange var. glutinopallens 1940 година

Lactarius glutinopalens F.H. Молер и Џ.Е. Lange 1940 var. глутинопален

Lactarius glutinopalens var. glutinovirens J. Blum 1976 година

Lactifluus albocarneus (Britzelm.) Kuntze 1898 година

МорфологијаУреди

Шапка е со пречник од 3–7 см, во зрели плодни тела рамни и благо вдлабнати во центарот, обично брановидни на рабовите. Работ на младите плодни тела е свиткан, кај постарите е исправен. Површината е светла, жолтеникаво-сива или сиво-месо боја, кај младите плодни тела најчесто со виолетова нијанса, кај постарите - окер, а понекогаш дури и кафеаво-сива. Станува црно-сиво кога ќе се притисне. Работ малку посветол. Површината на шапката е многу лигава и леплива, сјајна или сребрена како мраз кога е сува. Целото плодно тело лачи млеко, кај младите плодни тела го има во изобилство, кај постарите слабо. Бело е, на почетокот горчливо, а потоа луто и пецкаво.

Ламеларни, жабри доста ретки, понекогаш бифурцирани, тесни. Најпрво се бело до крем, а потоа светло сиво-кафеави.

Стеблото достигнува висина 5-6 см, дебелина 1-1,2 см, првично полна, подоцна е празна. Површина од бела до белузлава, обично со црвеникава нијанса. Како и шапката, таа е многу лигава.

Пулпата е составена од сферични клетки кои предизвикуваат нивна специфична кршливост и неправилна фрактура. По боја бела до белузлава, оштетените точки кај постарите примероци стануваат светло жолтеникави. Вкусот е горчлив и пецкав.

Млекото латексот кај младите примероци обилно се лачи, а кај постарите послабо. Бело е, на почетокот горчливо, па луто.

Микроскопски карактеристикиУреди

Исцедок од спорите е во крем боја. Спорите се елипсоидни, со големина 9-10 × 7-8 Мм покриени со папили споени со ламели кои формираат многу слабо видлива мрежест шара, амилоидна. Поддржува големини 45–50 × 9–11 Мм. Доста ретки цистидии, облик на тесно вретено и димензии од 60-70 × 5-8 Мм.

Распространетост и живеалиште

Се јавува само во Европа[5]. Се наоѓа на Црвената листа на растенија и габи на Полска. Има статус R - потенцијално загрозен поради ограничениот географски опсег и малите области на живеалишта. Исто така е на списоците на загрозени видови во Белгија, Данска, Германија, Литванија, Норвешка, Холандија и Финска[6].

Микоризни организми, кои се развиваат во почвата во иглолисни шуми, особено во присуство на ела, исклучиво на варовнички почви. Таа произведува плодни тела од јули до октомври[7].

Слични видовиУреди

Lactarius uvidus нејзиното млеко во воздухот станува виолетово,

синкаво млеко

Lactarius trivialis нејзиното млеко во воздухот пожолтува[8].

ПоврзаноУреди

Список на видови Млечки (печурки)

НаводиУреди

  1. Lactarius albocarneus. www.mycobank.org. Посетено на 2020-01-20.
  2. Smith, A. H.; Clémençon, H. (1979-02-01). „The confusion of Lactarius lepidotus with Lactarius griseus in Europe“. Nova Hedwigia. 30 (1–4): 457–468. doi:10.1127/nova.hedwigia/30/1979/457. ISSN 0029-5035. line feed character во |title= во положба 27 (help)
  3. Grzyby (Mycota) (Wyd. 1. изд.). Warszawa: Państwowe Wydawn. Nauk. 1960-<c1999>. ISBN 83-85444-26-2. OCLC 5147749. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  4. Persoon, C. H.; Persoon, C. H.; Lünemann, G. H; Langsdorff, G. H. von (1808). Index botanicus; sistens omnes fungorum species in D.C.H. Persoonii Synopsi methodica fungorum enumeratas, vna cum varietatibus et synonymis,. Gottingae,: Apud H. Dieterich,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
  5. Suber, Peter (2014). „Otwarty dostęp“. doi:10.31338/uw.9788323515777. Наводот journal бара |journal= (help)
  6. Mirek, Zbigniew (2006). Red list of plants and fungi in Poland = Czerwona lista roślin i grzybów Polski. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences. ISBN 83-89648-38-5. OCLC 78225357.
  7. Łukomski, Stefan (2006). Grzyby : wielki ilustrowany przewodnik : ponad 1000 opisanych gatunków. Warszawa: KDC - Klub dla Ciebie. ISBN 978-83-7404-513-1. OCLC 496814529.
  8. Kroczek, Przemysław; Łypaczewska, Joanna (cop. 2008). Wielki atlas grzybów. Poznań: Elipsa Publicat. ISBN 978-83-245-9550-1. OCLC 297817294. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)