Список на езера по површина

список на статии на Викимедија

Ова е список на езера со површина поголема од 4.000 км²и, подредени по површина. Овој список не вклучува вештачки езера и лагуни

Површината на некои езера може да варира значително во текот на времето, или сезонски или од година во година. Ова е особено точно кај солените езера и езерата подложни на сува клима.

Стабилни езераУреди

Боја на континент
Африка Азија Европа Северна Америка Океанија Јужна Америка Антарктик

Океански 'езера'Уреди

Каспиското Езеро (Море) се смета за најголемо езеро во светот.[1][2][3][4][5][6]

  Име Земја/и Површина Должина Макс. длабочина Зафатнина Контура   Белешка
1 Касписко Море*   Казахстан
  Туркменистан
  Иран
  Азербејџан
  Русија
371000 км² 1199 км 1025 м 78200 км³   Често се именува и како Касписко Море[7][8]

Континентални езераУреди

  Име Земја/и Површина Должина Макс. длабочина Зафатнина Контура   Белешка
2 Мичиген-Хјурон   Канада
  САД
117702 км² 710 км 282 м 8458 км³   Езерото Мичиген и езерото Хјурон хидролошки се сметаат како едно езеро. Ако се сметаат одделно, Хјурон и Мичиген се на третото и четрвтото место на списокот на слатководни езера.
3 Горно Езеро   Канада
  САД
82414 км² 616 км 406 м 12100 км³   Најголемо слаатководно езеро, доколку Хјурон и Мичиген се сметаат за одделни езера.
4 Викторија   Уганда
  Кенија
  Танзанија
69485 км² 322 км 84 м 2750 км³   Најголемо езеро во Африка.
5 Тангањика   Бурунди
  Танзанија
  Зимбабве
  Демократска Република Конго
32893 км² 676 км 1470 м 18900 км³   Второ најдлабоко езеро во светот.
6 Бајкалско Езеро   Русија 31500 км² 636 км 1637 м 23600 км³   Најдлабоко езеро во светот. Најголемо слатководно езеро во светот по зафатнина. Најголемо езеро гранично со една држава.
7 Големо Мечкино Езеро   Канада 31080 км² 373 км 446 м 2236 км³   Најголемо езеро целосно во Канада.
8 Малави   Танзанија
  Мозамбик
  Малави
30044 км² 579 км 706 м 8400 км³   Второ најдлабоко езеро во Африка. Езерото има најголем број на видови на риби во светот.
9 Големо Ропско Езеро   Канада 28930 км² 480 км 614 м 2090 км³   Најдлабоко езеро во Северна Америка
10 Езеро Ири   Канада
  САД
25719 км² 388 км 64 м 489 км³  
11 Винипег   Канада 23553 км² 425 км 36 м 283 км³  
12 Онтарио   Канада
  САД
19477 км² 311 км 244 м 1639 км³  
13 Балхашко Езеро*   Казахстан 18428 км² 605 км 26 м 106 км³   Најголемо езеро во Средна Азија
14 Ладога   Русија 18130 км² 219 км 230 м 908 км³   Најголемо езеро во Европа
15 Езеро Восток Антарктик 15690 км² 250 км -|1000 м +/-|1600 км³   Најголемо езеро на антарктикот; исто така најголемо замрзнато езеро во светот
17 Онега   Русија 9891 км² 248 км 120 м 280 км³   Второ најголемо езеро во Европа
18 Титикака   Перу
  Боливија
8135 км² 177 км 281 м 893 км³   Најголемо езеро во Јужна Америка.
19 Езеро Никарагва   Никарагва 8001 км² 177 км 26 м 108 км³   Најголемо езеро во Средна Америка
20 Атабаска   Канада 7920 км² 335 км 243 м 204 км³  
21 Тајмур   Русија 6990 км² 250 км 26 м 12.8 км³   Најголемото езеро северно од Арктичкиот круг.
22 Турканско Езеро*   Етиопија
  Кенија
6405 км² 248 км 109 м 204 км³   Најголемо пустинско и најголемо алкално езеро.
23 Езеро на Ирвасите   Канада 6330 км² 245 км 337 м  
24 Исик Ќол*   Киргистан 6200 км² 182 км 668 м 1738 км³  
25 Урмија*   Иран 6001 км² 130 км 16 м   Најголемото езеро во Блискиот Исток
26 Венерн   Шведска 5545 км² 140 км 106 м 153 км³   Најголемо езеро во Европската Унија.
27 Винипегосис   Канада 5403 км² 245 км 18 м  
28 Алберт   Уганда
  Демократска Република Конго
5299 км² 161 км 58 м 280 км³  
29 Мверу Езеро   Зимбабве
  Демократска Република Конго
5120 км² 131 км 27 м 38 км³  
30 Нетилинг   Канада 5066 км² 113 км 132 м   Најголемо езеро на остров
31 Нипигон   Канада 4843 км² 116 км 165 м  
32 Манитоба   Канада 4706 км² 225 км 7 м  
33 Големо Солено Езеро*   САД 4662 км² 121 км 10 м  
34 Хингај*   НР Кина km2|abbr=on|sortable=on}} (2007)   Најголемо езеро во Источна Азија.
35 Сајма   Финска ≈ 4400}} 82 м 36 км³   Голем број на сливови; 14,000 острови,
36 Шумско Езеро   Канада
  САД
4350 км² 110 км 64 м  
37 Канка   НР Кина
  Русија
4190 км² 10.6}}  

* означува солени езера

Најголеми езера по континентУреди

БелешкиУреди

Белешка: Површините на езерата малку може да се разликуваат во зависност од изворите.

  1. „Plume over the Caspian Sea“. NASA. Посетено на 2010-11-29.
  2. „Caspian Sea“. Britannica. Посетено на 2010-11-29.
  3. „Endorheic Lakes“. United Nations. Посетено на 2010-11-29.
  4. „Titan's largest lake rivals Earth's Caspian Sea“. New Scientist. Посетено на 2010-11-29.
  5. DuMont, H.J. „The Caspian Lake: History, biota, structure, and function“ (PDF). American Society of Limnology and Oceanography. Посетено на 2010-11-29.
  6. Planet Earth And the New Geoscience‎ (2003:154). Victor Schmidt, William Harbert, University of Pittsburgh
  7. DuMont, H.J. „The Caspian Lake: History, biota, structure, and function“ (PDF). American Society of Limnology and Oceanography. Посетено на 2010-11-29.
  8. Jan Golonka (2000) "Geodynamic Evolution of the South Caspian Basin". In Yilmaz, Isaksen, & AAP, eds., Oil and Gas of the Greater Caspian Area.

ПоврзаноУреди

ИзвориУреди

  • Factmonster.com
  • van der Leeden, Troise, and Todd, eds., The Water Encyclopedia. Second Edition. Chelsea, MI: Lewis Publishers, 1990. pp. 198–200.