Ладога (езеро)


Ладога (руски: Ла́дожское о́зеро или руски: Ла́дога; фински: Laatokka, старо: Nevajärvi; карелски: Luadogu) — најголемо езеро во Европа, сместено во котлина создадена со леднички одрони. Водата на ова езеро е најдлабока во близина на високите карпести гребени на северниот брег. На јужната страна езерото е многу плитко, а брегот е понизок. Почнува да замрзнува во декември, а целото езеро замрзнува од јануари до мај. Во Ладога неколку реки и водата од две помали соседни езера. Реката Нева истекува од југозападниот агол на езерото, а потоа тече кон запад, кон 40 км оддалечениот Санкт Петербург.[1]

Езеро Ладога
Езеро Ладога - Северениот брег
Северениот брег
Место Северозападна Русија (Ленинградска област и Карелија)
Координати 61°00′N 31°30′E / 61.000° N; 31.500° E / 61.000; 31.500Координати: 61°00′N 31°30′E / 61.000° N; 31.500° E / 61.000; 31.500
Главен дотек Свир, Волков, Вуокси
Главен истек Нева
Површина на сливот 276,000 km2 (107,000 ми)
Земји во сливот Русија, Финска
Најг. должина 219 kм (136 ми)
Најг. ширина 138 kм (86 ми)
Површина 17,700 km2 (6,800 ми)
Прос. длабочина 51 м (167 ст)
Најг. длабочина 230 м (750 ст)
Водна зафатнина 837 km3 (201 cu mi)
Надм. височина на површината 5 метри
Острови околу 660 (вклучувајќи го и Валам)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Sorokin, Aleksander I. et al. (1996). New morphometrical data of Lake Ladoga. Hydrobiologia 322.1-3, 65-67.

Надворешни врскиУреди