Разговор со корисник:Brainmachine/Архива 3



Ова е архива на минати разговори. Не ја менувајте содржината на оваа страница. Ако сакате да почнете нов разговор или да разговарате за стара тема, ве молиме обратете се на сегашната разговорна страница.
Архива 3


Администратор уреди

Brainmachine, беше постигнат консензус за твојата номинација и ќе бидеш поставен администратор vednash shtom nekoj birokrat kje uspee da go napravi toa, otkako kje gi izvestam. Chestitki od mene i ubav odmor, a koga kje se vratish, da rasturish so slikite. ;) Patem, momentalno sum vo Crna Gora, utre kje odam vo Hrvatska, ama sepak najdov internet! :D Pozdrav. P.S. Nema kirilica na kompjuterov, ama uspeav pola rechenica da napisham. :D --iNkubusse A? 14:42, 2 август 2008 (UTC)

Брат, фала ти многу. Јас сега се вратив, а ти убаво да си поминеш и да најдеш некое подобро факултетче. Ако не, враќај си се овде :) Brainmachinewtf? 13:42, 3 август 2008 (UTC)

Welcome back уреди

Наздравје одмор и честитки за статусот што го доби. Е сега ќе имаш работа!!!!! позз--Raso mk 13:49, 3 август 2008 (UTC)

Фала, фала. Сам си го барав :S Ајде, поздрав. Brainmachinewtf?

Епа друже... уреди

Ај нека ти е честито! Сега си админ на македонската Википедија, користи ја оваа титула во добри цели и кон унапредување на овој заеднички и благороден проект. Поздрав, Boyan 00:12, 4 август 2008 (UTC)

Благодарам, навистина сакам да успее овој проект. Википедија денес е една од најпосетуваните дестинации на интернетот, а ваков едукативен потфат (слободно знаење кое е лесно пристапно до секого) е особено важно за нации во развој како што е нашата. Ако одвојуваме по малку време и труд овде, мислам дека ќе завршиме огромна работа. Поздрав, Brainmachinewtf? 13:17, 4 август 2008 (UTC)

Честито администраторски статус уреди

Честистки од мене за вашиот избор за администратор на мк википедија. Само напред.--brest 07:13, 4 август 2008 (UTC)

Благодарам, доста ми значи вашата поддршка. Поздрав, Brainmachinewtf? 13:17, 4 август 2008 (UTC)

Честито уреди

Честито што стана администратор!!!--Макс(разговор) 10:28, 4 август 2008 (UTC)

Честитки и од мене. Се најдобро! Поздрав --MacedonianBoy 12:13, 4 август 2008 (UTC)
Фала дечки, поздрав и до вас, останете добри (за да не ви опнам бан :P ). Brainmachinewtf? 13:17, 4 август 2008 (UTC)

Еј фала за трикчево, сварно е cool а и ок е на изглед. Ќе го користам. Поздрав --MacedonianBoy 15:35, 4 август 2008 (UTC)

Слики уреди

Како сакате, мене сите три ми се cool. Јас прво сакав оваа сегашнава па потоа останатите три да ги предложам зошто сликите сварно се добри. Поздрав --MacedonianBoy 17:58, 4 август 2008 (UTC)

Сефте уреди

Ајде брат напрај го сефтето на овој. Фала--Raso mk 21:49, 4 август 2008 (UTC)

Бојан ме претекна за тој, а потоа се појави ова типче и морав да го блокирам и него. Фала за известувањето. Brainmachinewtf? 22:31, 4 август 2008 (UTC)

Предлог и честитки уреди

Здраво, другар. Од се срце ти честитам за тоа што стана администратор. Сакам да ти предложам во контекст на дискусиите за редизајн на Главната страница и за новата идеја за додавање на вести, ако имаш во план некој нов предлог за редизајн да не заборавиш да ставиш и место за вестите. Јас ќе се потрудам да отворам ВикиПроект за тоа и мислам дека добро ќе ни оди. Поздрав. --Кирил Симеоновски 13:20, 5 август 2008 (UTC)

Не грижи се ;) ќе додадам и за вести. Фала многу за честитката и да те испофалам тебе за твоите спортски придонеси во последно време. Ако ти треба помош за ВикиПроект Вести, слободно обрати се, и мене ме интересира тоа, па и јас ќе се вклучам. Патем, во план имам еден дизајн, ќе гледам да го завршам и ќе ви го покажам на сите. Brainmachinewtf? 15:49, 5 август 2008 (UTC)

Молба уреди

Здраво другар. Ќе те замолам ако можеш на статиите за Олимписките игри дами најдеш слики од логата. Јас бев во ризницата, но не знам што е проблемот и сликте не можат да се искористат на нашата Википедија.Поздрав. --Кирил Симеоновски 12:29, 6 август 2008 (UTC)

Во скоро време го изработив порталот Спорт, а наскоро планирам да ги изработам и порталите Олимписки игри, Шах, Фудбал, а планирам и да се приклучам и да го одржувам порталот Филм. Доколку се случи порталот Спорт да има свои субпортали би ти препорачал доколку направиш нов редизајн, ако може да го направиш порталот Спорт по пример на порталот Географија. Можно е да направам мал одмор поради Олимпијадата, но подоцна повторно со полна сила ќе придонесувам во сите области. Поздрав. --Кирил Симеоновски 12:34, 6 август 2008 (UTC)

Komentar уреди

Бидејќи не можеме да излеземе на крај со вандали од источниот сосед, те молам исчисти ја статијата Историја на Пиринскиот дел на Македонија (1913 - 2005) од сите ставени фактови што ги ставаат и заклучи ја. Вака не е работа.--MacedonianBoy 12:53, 6 август 2008 (UTC)

Мала молба уреди

Здраво. Другар, мислам дека Порталот:Олимписки игри којшто го изработив е добро да стои на Главната страница како актуелен настан, па бидејќи е заклучена би те замолил ако сакаш да го сториш тоа за мене. Поздрав.--Кирил Симеоновски 14:50, 7 август 2008 (UTC)

Добро е, се снајдов. Поздрав.--Кирил Симеоновски 16:50, 7 август 2008 (UTC)

Мала работа уреди

Здраво, другар. Го изработив ВикиПроектот Вести кој мислам дека е добар и информативен, но ќе те замолам ако сакаш малце да го украсиш со рамка или некоја боја како на пр. ВикиПроектот Филм. Поздрав.--Кирил Симеоновскиразговор 19:12 7 август 2008 (UTC)

Предлог, прв план уреди

Здравo, брат. Уште од почеток имам една идеја којашто веднаш не можеме, но моижеби подоцна би можеле да ја реализираме. Доколку ни тргне добро и се организираме во доволен број и придонесуваме доволно, би можеле да изработиме и нов Портал: Вести на кој секојдневно ќе ги менуваме најновите настани и случувања. Исто така Порталот ќе има и своја архива со сите случувања во минатото. А, на Главната страница, насловот на делот за вести „Вести“ ќе го направиме директен линк до порталот. Со тоа Википедија на македонски јазик ќе биде единствена во тој поглед. Но, сепак за тоа мислам дека ќе ни биде потребно време во кое ќе треба да го омасовиме проектот. Ако имаш некои други идеи, пиши ми? Голем поздрав. --Кирил Симеоновскиразговор 17:05, 8 август 2008 (UTC)

ВикиПроект Вести Вести уреди

Супер е. Мене многу ми се допа]а. Мислам дека следно што треба да направиме е нов редизајн на Главната страница, а потоа и Портал:Вести кој ќе послужи како поопширен материјал и во кој ќе има архива од сите случувања во минатото (од кога работиме на порталот). Знам дека не е лесно, ама со многу желби и идеи мислам дека ќе успееме. Ако се согласуваш, може да поразговараме за порталот, а јас можам да почнам да го уредувам. Поздрав. --Кирил Симеоновскиразговор 16:42, 10 август 2008 (UTC)

Каде да најдам некои работи!!! уреди

Еј како си Зоки!!! Сакав да те прашам каде можам да најдам листа на шаблони кои можам да ги ставам на страници. Мислам на шаблони кои имаат дека нешто фали со страницата пример: дека има печатни грешки и мора да се поправат, дека треба викифицирање, дека ја предложувам за статија за бришење или дека е на англески. И ако може да ја има таа листа на шаблони ако воопшто постои на нашава википедија е сега ако ја нема дај ми ја таа на англиската. И уште нешто во врска со овие шаблони смеам јас како обичен корисник да ги ставам на некои страници или не смеам. Но како и да е дај ми ја таа листа ако може!!!

Второ ако може да кажеш каде има листа на категории на нашава википедија и ако може да ми објасниш нешто за нив како се создаваат и такви слични работи.

Потоа уште една молба имам ако може: И ако може листа на проекти и портали и суб портали. Сакам да видам што имаме а што не!!!

И еј ако може да подискутираме за нешто во врска со новите корисници сега кога си веќе администратор. Мислам дека имам еден план како да им помогнеме во врска со некои работи!!! Но за тоа друг пат сега ако може само овие три работи да ми помогнеш а за ова ќе ти кажам другпат да не ти додевам сега. Поздрав!!! --Макс(разговор) 17:53, 10 август 2008 (UTC)

Вака!!! уреди

Фала за листите и кога ќе можеш немој да се брзаш, нема никаков проблем за брзање кога ќе можеш напрај ми тоа што рече за категоризација!!! И фала однапред!!!

Вака сеа за тоа за новите корисници!!! Јас како нов (добро сеуште сум нов) корисник забележав дека нови корисници или пак само некои обични анонимни корисници можат да изменуваат многу различни статии. Што значи дека прават штета кога се во прашања имињата на некои личности. Јас самиот кога почнав да не ми кажеше Алек дека имињата се преведуваат на кирилица јас нема да знаев. Што значи за да ги спречиме таквите корисници кои незнаат сеуште да преведуваат имиња би требало да ги заклучуваме сите такви статии но се разбира многу статии се тоа и би било глупаво да ги заклучиме бидејќи пола википедија така би била заклучена. Зборот ми беше кога некој нови корисници ќе отворат сметка на Википедија освен шаблонот за добредојде да им дадеме еден шаблон кој ќе води до едно големо објаснување полно со постапки и други работи за тоа како да се преведат имињата и дека всушност треба да се преведат тие имиња.

Знам дека е тешко да се направи таков туторијал но ако ми кажеш каде можам да најдам такви информации за преведување имиња јас ќе ги средам убаво а ти ќе го направиш шаблонот кој ќе води до ова (се разбира ако се согласуваш на целава идеја). Сакам да кажам тој туторијал нема да им служи само на нив, туку и на мене и на другите ко мене што знаат отприлика да работат на википедија но незнаат многу литература и граматика. Бидејќи доаѓа до многу бунило. Пример ако јас помислам дека некој глумец се преведува на некој си мој начин ќе отворам статија за него и ќе ја наполнам со многу информации, но утре ќе дојде некој сосема неискусен корисник и тој ќе отвори иста статија за истиот глумец но со слично име!!! И се така и само ќе имаме милион статии, сите можеби квалитетни но исти за жал само името им е различно. Се надевам се согласуваш бидејќи јас самиот го забележав ова бидејќи ми се имаат случено многу вакви случки. Поздрав!!! --Макс(разговор) 10:34, 11 август 2008 (UTC)

бриши уреди

Ај малку да избрижеш некои статии :). Во овој шаблон каде што се карактери, сите постоечки статии освен Кејт и Џек треба да се избришат. Еден идиот прееска пишуваше некои глупости, а статиите иако се празни, сеуште постојат. Затоа избриши ги.dav 16:45, 11 август 2008 (UTC)

 Ок Ги забележав, моментално се зафатив со бришење на непотребни страници. Поздрав, Brainmachinewtf? 16:48, 11 август 2008 (UTC)

Шмизла. уреди

Има некоја идиотка отворила страна преска ШМИЗЛА. Многу се изнервирав. Те молам бриши. И еј очекувам одговор на прошлата порака. --Макс(разговор) 16:54, 11 август 2008 (UTC)

Ок, Макс, сега ќе ти дадам еден малце подолг одговор на сѐ. Најпрвин за ШМИЗЛА, избришана е статијата и не му се нервирај многу, таква е Википедија, мора некој да експериментира најпрвин, за потоа да научи што е ова што го работиме. И јас бев таков на самиот почеток. Немој да уредуваш изнервиран, ненаспан или ненајаден, послушај мој совет ;) скоро секогаш се случуваат збрки. Најпрвин ќе почнам за категоризацијата. Кога некој става на дното од некоја страница [[Категорија:Најголеми летачки мајмуни во Америка]], статијата ќе се најде во таа категорија, меѓутоа таа пак ќе биде со црвена врска, односно таа е несоздадена. За да се создаде категоријата, односно за да биде врската сина, треба да се внесе некаква содржина во неа и да се зачува страницата. Тоа „нешто“ што се става во страницата на категоријата скоро секогаш се интервики врски и некоја друга категорија (категоријата што ја создаваме ја ставаме во друга, родителска категорија). За да ме сфатиш за ова последното, замисли дека создаваме некоја Категорија:Американски анимирани телевизиски серии. Нејзината содржина ќе биде овој код:
{{Катпов}}

[[Категорија:Анимирани телевизиски серии по земја на потекло]]
[[Категорија:Американски телевизиски серии]]

[[cy:Categori:Rhaglenni teledu animeiddiedig Americanaidd]]
[[en:Category:American animated television series]]
[[ms:Kategori:Siri televisyen animasi Amerika Syarikat]]
[[pl:Kategoria:Amerykańskie seriale animowane]]
За сите елементи посебно - {{Катпов}} шаблонот создава текст на врвот кој гласи Главната статија за оваа категорија е (именакатегоријата). На пример си создал категорија Категорија:Вовед во анатомија, па на врвот ако ставиш {{Катпов}} ќе имаш врска до статијата Вовед во анатомија. Ако сакаш да направиш врска до статија чие име се разликува од името на категоријата, само внесуваш {{Катпов|иметонастатијата}}. Не мора во сите категории да се става Катпов, можеш практично да си внесеш свој, сопствен текст, да објасниш убаво што сакаш да кажаш. На пример: Оваа категорија содржи статии од американската телевизиска серија [[Вовед во анатомија]], подредени по сезоната на појавање..
Одиме на вториот елемент, она што вели [[Категорија:Анимирани телевизиски серии по земја на потекло]] [[Категорија:Американски телевизиски серии]]. Тоа се родителските категории. Оваа категорија истовремено припаѓа на две категории: поделба на анимираните серии по земја и на сите американски телевизиски серии. Категоријата Американски телевизиски серии ќе треба да припаѓа на категоријата Телевизиски серии по земја на потекло, оваа на Категорија:Телевизиски серии, итн. итн. Главно запамети дека улогата на категоризацијата е за полесно да се најдат одредени статии, а статиите од ист вид да бидат заедно групирани и лесно достапни.
Третиот елемент се интервики врските. Кога ќе создаваш категории важно е да се има врски до соодветните категории на другите страници. Додавањето на интервики е лесно: одиш на англиската википедија и ја бараш соодветната категорија. На пример, за Категорија:Македонски глумци, само одиш на англиската и бараш Category:Macedonian actors, ги копираш од таму интервикијата и ги ставаш кај нас, додаваш en: интервики кај нас, а на англиската додаваш mk: интервики со насловот на нашата категорија и крај. Не знам досега дали си го правел тоа, само ти кажувам во случај да не ти текнало.
Многу е корисно да гледаш како се категоризирани статиите на англиската Википедија и на сличен начин да ги категоризираш и нашите статии. Јас барем така правам.
Сега за ова последново. Ова за што ти зборуваш се нарекува Википедија:Прирачник за стил. Веќе одамна мислам да го напишам, бидејќи навистина ни е потребно, а плус ми е ставено на туду листата. Меѓутоа, многу е долго за пишување, а не можеме да преведуваме од англиската бидејќи имаме различен стил со нив. Отприлика треба да биде нешто во овој формат: Википедија:ВикиПроект Филм/Водичи за стилот. Го направив овој Википедија:Почетен курс, за сите почетници, но не знам дали го читаат. Има линк во {{добредојде2}}, затоа го прилагодив, да биде подостапен. Кога ќе го напишеме, ќе ставиме врска во шаблонот за добредојде и до Помош:Содржина и тоа е сѐ. --Brainmachinewtf? 18:20, 11 август 2008 (UTC)
Не лажи, „Немој да уредуваш изнервиран, ненаспан или ненајаден“ не е твој совет! :D Ќе те пријавам на мета како лош администратор хаха. --iNkubusse A? 18:43, 11 август 2008 (UTC)
Ти трај, не ме срами пред луѓето. А јас да им кажам на типците од мета за твоите планови да воспоставиме режим врз Википедија, а? :P хахаха Brainmachinewtf? 01:23, 12 август 2008 (UTC)
Фала за категориите а ова што е идејата што ти ја предложив незнаев дека веќе била во план!!! Но ова ми беше зборот финтата е кога ќе биде тоа готово да го ставиме во некој од шаблоните за добредојде за да си знаат тие ме разбираш!!! И уште нешто кажи ми кога се појават некои статии како ШМИЗЛА (ми оди да се убијам) дали добро јас постапувам, дека видов немаше администратор уклучен и дали добро постапив што ставив од тие шаблоните ти што ми ги даде за бришење? И еј ако може да ми кажеш како да почнам да си ја дизајнирам мојата корисничка страна на сите им е многу убава сакам и јас ако има некој водич или нешто ако не нема проблем. Фала уште еднаш и поздрав! --Макс(разговор) 07:41, 12 август 2008 (UTC)
Да, правиш добро со тие постапки, добро стори со означувањето. Инаку, ако сакаш ќе ти помогнам со редизајнот на корисничката страница, само кажи отприлика што сакаш да биде содржината, како да ја уредиме, во кои бои, кои специјални ефекти итн, итн. --Brainmachinewtf? 22:54, 12 август 2008 (UTC)
Супер само да ми дојдат некои идеии и ќе ти кажам фала однапред!!! --Макс(разговор) 20:20, 13 август 2008 (UTC)

блок на ИП адреса од уредување на статии уреди

ИП адресата 77.29.15.237 потребно е да се блокира од уредување статии заради пишување на вулгарни глупости во статиите Кејт Остен и Џек Шепард. Само види во историја. dav 10:16, 12 август 2008 (UTC)

 Ок Готово - Му пратив едно добредојде и предупредување, не го блокирав. Претпоставувам дека можеби ќе има добри намери. Не верувам дека ќе прави штета во иднина. --Brainmachinewtf? 22:54, 12 август 2008 (UTC)

Здраво уреди

Штом ја видиш оваа порака веднаш блокирај ја оваа ИП адреса:77.29.10.205 Вандализира шо ќе му текне. Поздрав--MacedonianBoy 12:07, 12 август 2008 (UTC)

 Ок Готово - Морам да признаам дека ме насмеа, доста е упорен во своите мислења. --Brainmachinewtf? 22:54, 12 август 2008 (UTC)
Да бе, човек да поверува дека ги користел нејзините услуги! :) Поздрав--MacedonianBoy 23:27, 12 август 2008 (UTC)

Crna Gora уреди

Hvala za razumijevanje oko ustavnog imena države Crne Gore. Mislim da je bitno ispoštovati ustavno ime zemlje o kojoj se piše, kao i njen službeni jezik, pa makar to nekom izgledalo "nevažno". Takođe sam promijenio srpski u crnogorski jezik u članku o Budvi. Molim da se u svom člancima o Crnoj Gori i Crnogorcima, prilikom davanja originalnih imena, koristi Црногорски јазик, kao službeni jezik u državi Crnoj Gori.

Još jednom zahvaljujem, neću više dosađivati, pozdrav Makedoniji i Makedoncima.

Crnogorac —Претходниот непотпишан коментар е додаден од 195.66.178.126 (разговор) 15:39, 12 август 2008

Ок, како стои во изворите така ќе си стои, тоа е правилото по кое одиме. И Ве молам потпишувајте се на страниците за разговор, благодарам. --Brainmachinewtf? 22:54, 12 август 2008 (UTC)

Големо благодарам уреди

Другар, тоа ми беше и идејата, да ги претворам сите категории од Главната страница во портали. Само мислам дека ќе треба некои категории како здравје и сексуалност да ги тргнеме и замениме со нешто поопфатно. Поздрав. --Кирил Симеоновскиразговор 12:40 13 август 2008 (UTC)

Благодарам уреди

Неизмерно благодарам за ветеранската ѕвезда! Мило ми е што добивам вакви признанија за мојата работа. Секогаш се трудам да ја збогатам Македонија со квалитетни и информативни содржини. Ветувам дека така ќе продолжам и понатаму. Уште еднаш, фала!

Благодарам уреди

Неизмерно благодарам за ветеранската ѕвезда! Мило ми е што добивам вакви признанија за мојата работа. Секогаш се трудам да ја збогатам Македонија со квалитетни и информативни содржини. Ветувам дека така ќе продолжам и понатаму. Уште еднаш, фала! --Б. Јанкулоскиразговор 23:09, 13 август 2008 (UTC)

За порталите уреди

Порталите можам уште денес да ги изработам, само кажи ми дали мислиш Портал:Наука да биде само за Природните науки, а Општествените да спаѓаат во Портал:Општество. Јас мислам дека така е најдобро. Поздрав.--Кирил Симеоновскиразговор 10:47 15 август 2008 (UTC)

Назад на корисничката страница на „Brainmachine/Архива 3“.