Pepsi (стилизирани со мали букви како Pepsi, порано стилизирани во големи букви како PEPSI) е газиран безалкохолен пијалак кој се произведува и е произведен од страна на PepsiCo. Основан и развиен во 1893 година и е воведен како пијалак на Brad's Drink, бил преименуван како Pepsi-Cola на 28 август1898 година, а потоа во Pepsi во 1961 година.

Пепси
Current Pepsi logo (2023–).
Лого на Пепси од 2008.
ТипCola
ПроизводителPepsiCo
Земја на потеклоСАД
Се појавил1893 (како Brad's Drink)
28 август 1898 (како Pepsi-Cola)
1961 (како Pepsi)
Сродни производиCoca-Cola
RC Cola
Irn Bru
Cola Turka
Big Cola
Матична страницаpepsi.com

Историја уреди

Пепси првпат бил воведен под името Brad’s Drink во Њу Берн во Северна Каролина во 1893 година од страна на Калеб Брадхем кој го направил во неговата аптека каде пијалакот бил продаван. Пијалакот подоцна бил означен како Pepsi-Cola, именуван по дигестивен ензим пепсин и kola nuts кои се користат во рецепт. Брадхем се обидел да создаде фонтана пијалак кој би бил вкусен и ќе помогне во варењето на храната и ќе ја зголеми енергијата. Во 1903 година се преселил на флаширање на Пепси Кола од неговата аптека до изнајмен магацин. Таа година продал 7.968 литри сируп. Наредната година Пепси бил продаден во шест шишиња и продажбата се зголемила за 19.848 литри. Во 1909 година автомобилската трка пионир Барнеј бил првата славна личност што ја поддржал Пепси кола, опишувајќи го како „силеџијски пијалак ... освежителен и возбудлив“. Рекламата „Вкусни и здрави“ се користела во текот на следните две децении.

Во 1926 година Пепси го добил своето прво лого редизајнирање од оригиналниот дизајн од 1905 година. Во 1929 година логото било сменето повторно. Во 1931 година на длабочина од големата депресија Pepsi-Cola компанијата влегла во стечај - во голем дел поради финансиски загуби предизвикани од шпекулацијата на диво флуктуирачки шеќер а цените како резултат на Првата светска војна биле продадени и Roy C. Megargel купи Pepsi трговска марка. Тој бил неуспешен а наскоро Пепси бил купен од страна на претседателот на Loft, Inc. Loft, Inc бил производител на слатки со продавници кои содржеле сода фонтани.Во тој период бил направен обид да се замени Кока Кола во неговите продавници кога Кока Кола одбила да му даде попуст на сируп. Guth потоа имаше Loft’s хемија со која реформулира Pepsi-Cola сируп формула.

На три одделни прилики помеѓу 1922 и 1933 година Coca-Cola компанијата доби понудена можност за купување на Pepsi-Cola компанијата, и истата таја можност се намали во секоја прилика.

Пепси-Кола заштитен знак уреди

Оригиналната трговска апликација за Пепси-Кола била поднесена на 23 септември 1902 година со регистрација одобрена на 16 јуни 1903 година. Во соопштението на апликацијата Калеб Брадхем опишува трговската марка како произволни збор “PEPSI-COLA”, и посочил дека трговската марка е во континуирана употреба за неговиот бизнис од 1 август 1901. Описот на Pepsi-Cola е арома-сируп за сода вода. Заштититниот знак истекол на 15 април 1994 година.

Втората Pepsi-Cola трговска марка е на рекорд со USPTO. Апликацијата била поднесена од Калеб Брадхем за втора трговска марка со име “Сабота 15 април 1905” со успешна регистрација на 15 април 1906 година во текот на три години по оригиналниот датум. Интересно е поради што во оваа апликација Калеб Брадхем наведува дека трговската марка била постојано користена во неговиот бизнис, и оние од кого насловот е изведен бидејќи во 1905 апликацијата и описот биле доставени до USPTO за тоник пијалак. Федералниот статус за 1905 трговска марка бил регистриран и обновен и е во сопственост на Pepsi корпорацијата на купувањето Њујорк.

Подем уреди

Во време на Големата депресија Пепси стекнал популарност по воведувањето во 1936 година на 12-ounce шише. Со радио рекламна кампања направена е мелодија “Pepsi-Cola hits the spot / Twelve full ounces, that's a lot / Twice as much for a nickel, too / Pepsi-Cola is the drink for you", договорено на таков начин што мелодијата никогаш не завршува. Пепси ги охрабрувал корисниците да се префрлат, вклучувајќи го стандартот на Coca-Cola кој e 6,5 унци по шише за цената од 5 центи (никел) наместо 12 унци Pepsi кој се продава по иста цена. Со доаѓањето на време на економска криза, кампањата успеа во зголемувањето на статусот на Pepsi од 1936-1938 Профит Pepsi-Cola двојно.

Успехот на Pepsi под Guth бил додека Loft бизнисот на слатки бил несигурен. Додека тој на почетокот имал корист од Loft's финансиите за воспоставување на нови успеси речиси банкнотираната Loft компанија го тужел на Guth за поседување на компанијата Pepsi-Cola. По долгата правна битка на Guth против Loft,Delaware Supreme Court (Врховниот суд во Делевер) донел крај во загуба на Guth.

Лажен маркетинг уреди

Валтер Мек бил прогласен за нов претседател на Pepsi-Cola компанијата. Тој ги поддржал прогресивните причини забележувајќи дека стратегијата на компанијата за користење на рекламирање за општа публика или ги игнорира Афроамериканците или се користеле етнички стереотипи во сликањето на црнците. Тој сфатил дека Афроамериканците биле неискористена ниша на пазарот и дека Пепси застанал да се стекне пазарен удел од страна на таргетирање на своето рекламирање директно кон нив. За таа цел тој го ангажирал Хенан Смит, рекламер на извршната власт за да го води цел црн тим за продажба кои морале да бидат намалени поради почетокот на Втората светска војна. Во 1947 година продолжил со своите напори вработувајќи го Едвард Бојд да води тим од 12 луѓе. Тие дошле со рекламирање и прикажување на црните Американци во позитивно светло, како една насмеана мајка држи во рацете 6 шишиња Пепси додека нејзиниот син се труди да ги достигне.

Друга рекламна кампања насловена „Водачи во своите области“ профилирани дваесет истакнати Афроамериканци како победници на Нобеловата награда за мир Ралф Бенч и фотографот Годгон Паркс.

Boyd исто така имал тим за продажба составен целосно од црнците низ земјата за да се промовира Пепси. Расната сегрегација и 'Jim Crow laws' (законите) сè уште биле присутни низ поголемиот дел од САД. Тимот на Бојд се соочувал со голем број на дискриминации како резултат на навреди од страна на Pepsi-Co работниците и закани од страна на Кју Клукс Клан. Од друга страна тоа претставувало корист за расизмот да биде како продажен бод, напаѓајќи ја неподготвеноста на Coca да вработи црнци. Поддршка имале од претседателот на Coca-Cola за сегрегација на гувернерот на Џорџија Херман Талмаџ. Како резултат на тоа, уделот на пазарот на Pepsi во споредба со Coca-Cola се развил драматично. По продажбата тимот бил во Чикаго за споделување на Pepsi во градот.

Маркетинг уреди

Од 1930 до крајот на 1950 година “Pepsi-Cola посететеја на самото место” беше еден од најчесто користените слогани во деновите на старото радио, класичните филмови а подоцна и на телевизија. Нејзините мелодии (зачнати во деновите кога Pepsi чини само пет центи) се користини во многу различни форми со различни текстови. Со подемот на радиото, Pepsi користи услуги за младите, со што доаѓа глумицата по име Polly Bergen за промовирање на производите.

Филмската глумица Joan Crawford по мажењето со тогашниот претседател на Pepsi-Cola Alfred N. Steele стана портпарол на Pepsi појавувајќи се во реклами, телевизиски промоции и телевизиското ПЈЕР за убавина во име на компанијата. Crawford исто така имаше слики од газиран пијалак поставен видливо во неколку од нејзините подоцнежни филмови. Кога Alfred почина во 1959 Crawford беше назначена на Одборот на директори на Pepsi-Cola. На оваа позиција таа остана до 1973 година иако таја не беше член на одборот на поголемите Pepsi корпорации создадени во 1965 година.

Buffalo Bisons американски хокејашки лигаѓки тим беше спонзор на Pepsi-Cola во неговите подоцнежни години, тимот усвои црвена, бела и сина боја заедно со модификација на логото Pepsi. Преку повеќе интервенции има многу различни Pepsi теми испеани на телевизија од страна на разни уметници, од Joanie Summers до Jacksons па сè до Britney Spears.

Во 1975 година Pepsi воведе предизвикувачка Pepsi маркетинг кампања, каде што Pepsi корпорацијата формира слепа дегустација меѓу Pepsi-Cola и соперникот Coca-Cola. Во текот на овие слепи тестови за вкусови на мнозинството учесници го изберија Pepsi како подобра дегустација на две безалкохолни пијалаци. Pepsi корпорацијата завзеде голема предност на кампањата со изведување на телевизиски реклами на резултати на јавноста.