Кју Клукс Клан


Кју Клукс Клан (англиски: Ku Klux Klan), познат и по акронимот ККК или само Клан — тајна организација основана по завршетокот на Граѓанската војна во САД, која има за цел предизвикување на расна и верска нетрпеливост. Се смета за прва фашистичка организација во светот[се бара извор]. Членовите се облекуваат во карактеристична бела облека, мантии со конусовидна качулка која во целост го затскрива лицето, на која има само отвор за очите. Организацијата премолчано е штитена од државните органи[се бара извор], и е толерирана[се бара извор] и покрај големиот број на уништени приватни имоти, и убиства. Нејзини жртви се американските Африканци, Евреите, но и белите христијани кои биле сметани за помагачи или заштитници на Црнците и Евреите. Организацијата постои до ден-денес, се занимава со ширење параноја и омраза и сѐ уште има моќ која не е за потценување[се бара извор].

Знамето на Кју Клукс Клан

Кју Клус Кланот како мотив во популарната култураУреди

НаводиУреди