Безалкохолен пијалак

Безалкохолен пијалак е пијалак кој обично содржи сода вода, засладувачи и природна и вештачка арома. Засладувач може да е шеќер, високо-фруктозен сируп од пченка (во диеталните пијалаци) или некоја комбинација од нив. Безалкохолните пијалаци исто така содржат кофеин, боја, и други состојки. Овие пијалаци немаат алкохол.

Безалкохолните пијалаци се спротивни од алкохолните пијалаци. Мали количини можат да бидат присутни во безалкохолните пијалаци, ама таа количина мора да биде помала од 0,5 % да може пијалакот да се именува како безалкохолен. Овошен сок, чај и други слични пијалаци се по дефиниција безалкохолна, но обично не се нарекуваат така.

Безалкохолните пијалаци во популарната култураУреди

  • „Кока кола“ (Koka Kola) - песна на англиската рок-група „Клеш“ (The Clash) од 1979 година.[1]
  • Сок од портокал“ (англиски: Orange Juice) — шкотска рок-група.[2]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди