Ијан Мекјуан

англиски писател

Ијан Расел Мекјуан (англиски: Ian Russell McEwan; р. 21 јуни 1948) е англиски романописец и сценарист. Мекјуан се смета за еден од најценетите британски писатели. Во 2008 година, списанието Тајмс го вклучи Мекјуан во нивната список на најдобри 50 писатели Британци по 1945-та.

Ијан Мекјуан
Занимањеписател
НационалностБританец
Период1975 – денес
Жанрпонова историја
Сопруг/аПени Ален (1982–1995)
Аналена Мек-Афи (1997–)
мрежно место
http://www.ianmcewan.com

Првите книги на Мекјуан се збирки раскази, „Прва љубов, последни обреди“ (1975) и „Помеѓу чаршафи“ (1978). „Бетонска градина“ (1978) и „Утеха на странците“ (1981) се првите негови романи, а по нив следуваат уште три исто успешни во 1980-те и раните 1990-ти: „Дете во времето“ (1987), „Невиниот“ (1990) и „Црни кучиња“ (1992).

Во 1997, Мекјуан ја објави „Истрајна љубов“ (Enduring Love), којашто доби и филмска верзија. Ја доби Букеровата награда за романот „Амстердам“ (Amsterdam) (1998). Во 2001 ја објави „Искупување“ (Atonement), кој исто така беше преработен во филм оскаровец, а потоа следеа и „Сабота“ (Saturday) (2003) и „На плажата Чезил“ (On Chesil Beach) (2007), Solar (2010), Sweet Tooth (2012), The Children Act (2014) и Nutshell (2016).

Надворешни врски

уреди