Министерство за култура на Македонија

владино тело посветено за културата во Македонија


Министерство за култура на Република Македонија — министерство во состав на Владата на Република Македонија.

Министерство за култура
Логото на Министерството.
Податоци за органот
Основан 1991¹
Надлежност Влада на РМ
Седиште Скопје, Македонија Македонија
Вработени 159[1] (2017)
Надлежен министер Зоран Љутков
Мрежно место
www.kultura.gov.mk/
Белешки
¹Како министерство на Република Македонија

Министерството било формирано по добивањето на независност на Република Македонија во 1991 година. За прв министер бил избран Цветан Грозданов.

Сегашен министер за култура е Зоран Љутков.

Седат Сулејмани е заменик-министер за култура.[2]

Наводи

уреди
  1. „Извештај за следењето на примената на начелото на соодветна и правична застапеност за 2017 година“ (PDF). Народен правобранител на Република Македонија. јуни 2018. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-04-18. Посетено на 2019-06-09.
  2. „За Министерството | Министерство за Култура“. Архивирано од изворникот на 2020-10-27. Посетено на 2020-12-10.