Опсади на Цариград

список на статии на Викимедија
Падот на градот во 1453 година (сликано во 1499)

Во текот на постоењето на Византиското Царство, градот Цариград бил под опсада многу пати. Само две од сите опсади завршиле со преземање на градот, во 1204 година од страна на крстоносците и во 1453 година од страна на Османлиите.

Персиски и арапски опсадиУреди

Опсада на Бугарите и Киевска РусијаУреди

Крстоносни опсадиУреди

  Главна статија: „Четврта крстоносна војна.
  • Прва опсада во текот на четвртата крстоносна војна во 1203 година
  • Втора опсада во текот на четвртата крстоносна војна во 1204 година, во која градот бил преземан

Византиски опсадиУреди

Османлиски опсадиУреди

  Главна статија: „Подемот на Османлиското Царство.