Прва руска опсада на Цариград (860)

За другите опсади на градот видете Опсада на Цариград

Руско-византиската војна од 860 година е голема воена експедиција од страна на Русите кон обидот да завладеат со Цариград, Западна Европа и Византија во 860 година. Конечниот исход на овој поход не е целосно јасен и познат. Тоа што е познато е дека Византија била во голема војна со арапскиот калифат, а престолнината Цариград не била подготвена за војна против новиот непријател. Сепак, познато е дека градот бил преземан, пљачкосан а по тоа руската војска се повлекла од градот. Ова повлекување на рускиот хаганат е дебата на голем број на историчари до ден денеска. Според христијанското верување, градот бил ослободен по јавувањето на Пресвета Богородица.

Руска опсада на Цариград
Дел од Византиско-руски војни
Funeral feast of russians in 971 by Siemiradzki.jpg
Датум 860 [1]
Место Цариград, Византија (денеска Истанбул, Турција)
Исход Успешно преземање на градот
Завојувани страни
Византија Руски хаганат
Команданти и водачи
Михаил III (Византија) Асколд
Сила
непознато 5,000 војници и 200 бродови

Византија можеби за првпат со Русија стапила во контакт во 839 година. Нападот на Русија за Византија била примена со големо неочекувано дејство[2].

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. This date, given by the Brussels Chronicle, is nowadays accepted as definitive by historians. In the 12th century Primary Chronicle of Kievan Rus', the campaign is dated to 866 and associated with the names of the Askold and Dir, believed to be the Kievan rulers at the time. However, the dating in the early part of the Primary Chronicle is generally faulty. (Vasiliev 145)
 2. Turnbull 48-49

ЛитератураУреди

 • Iohannes Diaconus. Chronicon. Rome: Monticolo, Cronache veneziane antichissime
 • Leo Grammaticus. Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Bonn, 1842.
 • Logan, Donald F. The Vikings in History, 2nd ed. Routledge, 1992. ISBN 0-415-08396-6
 • Nicolai I. Papae epistolae. Ed. in: Monumenta Germaniae Hictorica. Epistolae VI. (Karolini eavi IV). Berlin, 1925
 • Symeon Logothetes. Chronicon. Bonn, 1838.
 • Theodose de Melitene. Chronographia. Munich, 1859.
 • Harris, Jonathan, Constantinople: Capital of Byzantium. Hambledon/Continuum, London, 2007. ISBN 978 1847251794
 • Turnbull, Stephen . The Walls of Constantinople, AD 324–1453, Osprey Publishing, ISBN 1-84176-759-X
 • Tvorogov, Oleg. "Skol'ko raz khodili na Konstantinopol Askold i Dir?" Slavyanovedeniya, 1992. 2
 • Vasiliev, Alexander. The Russian Attack on Constantinople in 860. Cambridge Mass., 1925
 • Uspensky, Fyodor. The History of the Byzantine Empire, vol. 2. Moscow: Mysl, 1997
 • Zuckerman, Constantine. Deux étapes de la formation de l’ancien état russe, dans Les centres proto-urbains russes entre Scandinavie, Byzance et Orient. Actes du Colloque International tenu au Collège de France en octobre 1997, éd. M. Kazanski, A. Nersessian et C. Zuckerman (Réalités byzantines 7), Paris 2000, p. 95-120.

Надворешни врскиУреди