Опсада на Цариград (626)

Видете Опсада на Константинопол

Опсадата на Константинопол во 626 година била од страна на Аварите, кои биле подпомогнати од голем број на Словени и Сасанидските Персијци. Војната завршила со победа на Византија, а успехот на империјата го спасил падот и колапсот на Ираклиј I.

Опсада на Константинопол
Дел од the Римско-персиски војни
Датум June-јули 626
Место Константинопол, Византија
Исход Византиска победа
Завојувани страни
Византија Авари
Команданти и водачи
Unnamed Avar Каган
Shahrbaraz
Сила
12,000 80,000 Авари и Словени,
Персијци

ПозадинаУреди

Во 602 година, идниот император Фока го поразил Маврикиј Тибериј, актуелниот византиски император, и по ова се прогласил за нов император во Константинопол. Во ова време низ империјата а посебно го градот владеел потполен терор и анархија.[1] Новите реформи во законите ги осудиле Еврејското население. Веднаш по ова, империјата била нападната од страна на Сасанидското царство, каде во почетокот на војната забележале големи победи над империјата. Од источната страна, само уште Анадолија била во раце на империјата. Малку подоцна, од власт бил симнат Фока, а на негово место застанал Ираклиј I, кој веднаш започнал со големи реформи кој го засегале неговиот претходник. [1] Сепак, и покрај неговите големи офанзиво кон Месопотамија (денешен Ирак), тој не успеал да ги сопре персиските непријатели да дојдат до портите на неговата престолнина, а претходно заземајќи го Халкедон од каде Персијците биле во состојба директно да го нападнат градот.

ОпсадаУреди

Додека византиската армија била на подход кон Ерменија, Персијците пристигнале во Мала Азија, а од Тракија пак кон градот се упатиле аварите и мал број на Словени. Опсадата била подпомогнета од страна на 80.000 авари[2]. Персијците биле пристигнати во Халкедон пред Фока да биде симнат од власт. Сепак, кога нивната линија на опдсадата се доближила кон Теодосиевите ѕидини на градот, многу бргу увиделе дека градот нема да биде многу лесно потчинет. За среќа за бранителите, војската на Византија била околу 12.000 и претежно се состоела од коњаница, а војската била претходно обучена и професионално спремена.[3]

Византија им нанела пораз на сојузниците по морски пат, и по само неколку часа опсадата завршила со победа на Византија.

Видете истоУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Norwich, John Julius (1997). A Short History of Byzantium. New York: Vintage Books. стр. p. 90. 
  2. Norwich, John Julius (1997). A Short History of Byzantium. New York: Vintage Books. стр. p. 92. 
  3. Norwich, John Julius (1997). A Short History of Byzantium. New York: Vintage Books. стр. p. 93. 

ЛитератураУреди

  • Хауард-Џонстон, Џејмс, 'Опсадата на Константинопол во 626', и неговата околина. Оксфорд, април 1993, ед. Кирил Манго и Гилберт Дагон, Издаваштво Ashgate (1995), стр. 131-42
  • Харис, Џонатан, Цариград:Главен град на Византија. Hambledon / Continuum (2007). ISBN 978 1847251794
  • Оксфордски прес за Византија, Oxford University Press (1991) ISBN 0195046528
  • Ворен Тредголд,Историја на византиската држава и општество, Stanford University Press (1997) ISBN 08.047 26.302