Куќа

градба наменета за живеење

Куќа — самостојна, издвоена градба која служи за домување, направена од дрво, камен, цигла, бетон или некој друг материјал и опремена со водоводна, електрична и друга инсталација.[1][2] Куќите се покриени на различни начини, со цел да се спречи протекувањето на водата од атмосферските врнежи (дожд, снег). Исто така, куќите може да имаат врата која служи за заштита на жителите од крадци и други опасности. Во современата западна цивилизација, куќите се составени од соби за спиење и за дневен престој, како и од бања, кујна и други помошни простории. Некои куќи имаат посебна соба за јадење, а во некои таа е споена со другите соби (со кујната или со дневната соба). Во традиционалните селски куќи, во куќата може да постои дел во кој се чуваат некои домашни животни.[3]

Историја уреди

Познати куќи во светот уреди

Поради своето историско значење или поради архитектонската вредност, многу куќи во светот претставуваат дел од културното наследство, како што се:

Познати куќи во Македонија уреди

Поради своето историско значење или поради архитектонската вредност, повеќе куќи во Македонија претставуваат дел од културното наследство, како што се:

Куќата како мотив во уметноста и во популарната култура уреди

 • Куќа во Прованса“ - слика на францускиот сликар Пол Сезан од 1885 година.
 • Авантурата во празната куќа“ (англиски: The Adventure of the Empty House) - расказ на Артур Конан Дојл.
 • „Куќа“ — краток расказ на македонскиот писател Шкељзен Халими.[4]
 • „Куќи и дворци“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[5]
 • „Ние и куќите“ — расказ на рускиот писател Велимир Хлебников.[6]
 • „Куќата на изгрејсонцето“ (англиски: The House Of The Rising Sun) - песна на британската рок-група The Animals од 1964 година.[7]
 • „Куќа на страдањето“ (англиски: House Of Suffering) — песна на американската рок-група Bad Brains од 1986 година.[8]
 • „Лоши куќи“ (англиски: Bad Houses) — песна на американската рок-група Big Black од 1986 година.[9]
 • „Куќа на загатките“ (англиски: Riddle House) - песна на австралиската рок-група The Birtday Party.[10]
 • „Во стаклена куќа“ (англиски: In A Glass House) — песна од истоимениот музички албум на британската рок-група Gentle Giant од 1973 година.[11]
 • „Во оваа куќа што ја викам дом“ (англиски: In This House That I Call Home) — песна на американската рок-група Икс (X) од 1981 година.[12]
 • „Куќа на ридот“ (англиски: Mansion On The Hill) — песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1990 година.[13]
 • „Куќа на село“ (англиски: House In The Country) — песна на британската рок-група Кинкс (The Kinks) од 1966 година.[14]
 • „Најексклузивната куќа за продажба“ (англиски: Most Exclusive Residence For Sale) — песна на Кинкс од 1966 година.[14]
 • „Куќа од мраз“ (англиски: Ice House) — песна на британската рок-група The Creatures од 1983 година.[15]
 • „Куќата не е мотел“ (англиски: A House Is Not A Motel) — песна на американската рок-група Лав (Love) од 1967 година.[16]
 • „Во оваа куќа“ (англиски: In This House) — песна на американскиот хип-хоп музичар Лил Вејн (Lil Wayne) од 2018 година.[17]
 • „Нашата куќа“ (англиски: Our House) — песна на британската рок-група Меднес (Madness) од 1982 година.[18]
 • „Бура во мојата куќа“ (англиски: Storm In My House) — песна на американската рок-група Minutemen од 1984 година.[19]
 • „Куќата на Хари / Средиште“ (англиски: Harry's House / Centerpiece) — песна на канадската поп-музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1975 година.[20]
 • „Куќотрес“ (англиски: Housequake) — песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1987 година.[21]
 • „Куќи во движење“ (англиски: Houses In Motion) — песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking Heads) од 1980 година.[22]
 • „Палење на куќата“ (англиски: Burning Down the House) — песна на Токинг хедс од 1983 година.[23]
 • „Куќа за секого“ (англиски: House For Everyone) — песна на англиската рок-група Трафик (Traffic) од 1967 година.[24]
 • „Мојата нова куќа“ (англиски: My New House) — песна на британската рок-група Фол од 1985 година.[25]
 • „Запали ја куќата“ (англиски: Set The House Ablaze) — песна на британската рок-група Џем (The Jam) од 1980 година.[26]
 • „Куќата што гори до темел“ (англиски: House burning down) — песна на рок-групата The Jimi Hendrix Experience од 1970 година.[27]
 • „Црвена куќа“ (англиски: Red House) - песна на The Jimi Hendrix Experience од 1967 година.[28]

Галерија уреди

Наводи уреди

 1. „куќа“Дигитален речник на македонскиот јазик
 2. Schoenauer, Norbert (2000). 6,000 Years of Housing (rev. ed.) (New York: W.W. Norton & Company).
 3. „housing papers“ (PDF). clerk.house.gov. Архивирано од изворникот (PDF) на January 17, 2013. Посетено на December 18, 2012.
 4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 138-139.
 5. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 6. Велимир Хлебњиков, Краљ времена Велимир I. Просвета: Београд, 1964, стр. 295-305.
 7. YouTube, The Animals - The House Of The Rising Sun 1964 (High Quality) (пристапено на 5.12.2020)
 8. Discogs, Bad Brains ‎– I Against I (пристапено на 10.11.2019)
 9. Discogs, Big Black – Atomizer (пристапено на 5.3.2022)
 10. DISCOGS, The Birthday Party – The Birthday Party (пристапено на 25.6.2021)
 11. DISCOGS, Gentle Giant – In A Glass House (пристапено на 13.11.2022)
 12. YouTube, X- In This House That I Call Home (пристапено на 5.12.2020)
 13. Neil Young + Crazy Horse – Ragged Glory (пристапено на 7.11.2023)
 14. 14,0 14,1 The Kinks – Face To Face (пристапено на 11.2.2023)
 15. DISCOGS, The Creatures – Feast (пристапено на 16.8.2021)
 16. Love – Forever Changes (пристапено на 1.3.2023)
 17. YouTube, In This House (feat. Gucci Mane) (пристапено на 5.12.2020)
 18. YouTube, Madness - Our House (Official HD Remastered Video) (пристапено на 5.12.2020)
 19. Discogs, Minutemen ‎– Double Nickels On The Dime (пристапено на 22.1.2021)
 20. Joni Mitchell – The Hissing Of Summer Lawns (пристапено на 26.4.2023)
 21. Prince – Sign "O" The Times (пристапено на 3.10.2023)
 22. DISCOGS, Talking Heads – Remain In Light (пристапено на 15.5.2021)
 23. YouTube, Talking Heads - Burning Down the House (Official Video) (пристапено на 7.12.2020)
 24. Traffic – Mr. Fantasy (пристапено на 28.11.2023)
 25. Discogs, The Fall ‎– This Nation's Saving Grace (пристапено на 22.10.2020)
 26. Discogs, The Jam – Sound Affects (пристапено на 27.2.2021)
 27. The Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland, Experience Hendrix, MCD 11600, 1997.
 28. The Jimi Hendrix Experience, Are Youe Experienced?, Experience Hendrix, MCD 11608, 1997.