Кожани (општина)

општина во Егејска Македонија
Општина Кожани
Δήμος Κοζάνης
Dimos Kozanis - West Macedonia.svg
Општина Кожани
на картата на Западна Македонија
Податоци
Област: Западна Македонија
Округ: Кожани
Гео. област:
Население: 68 683 (2001)
Седиште: Кожани
Нас. места: 75
Пошт. бр.: 501 00
Пов. бр.: 24610-2 до 7
Портал: kozanh.gr

Кожани (грчки: Δήμος Κοζάνης, Димос Козанис) — општина во Кожанскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Западна Македонија, Грција. Административен центар е истоимениот град Кожани.

Населени местаУреди

Општината Кожани е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на пет стари општини: Кожани (Козани), Калјани (Ејани), Елимеја, Димитриос Ипсилантис и Хелеспонт (Елиспондос).

Напомена: Називите „Елимеја“, „Димитриос Ипсилантис“ и „Хелеспонт“ не се однесуваат на ниедно постоечко населено место, туку се слободно дадени имиња. „Елимеја“ е наречена по долномакедонската област Елимеја, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија. „Димитриос Ипсилантис“ е фанариотски деец од XIX век, а „Хелеспонт“ е друго име за Дарданелите помеѓу Белото и Мраморното Море.

Општинска единица КожаниУреди

 
Поранешната општина Кожани на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Кожани (Козани) има население от 47 451 жител и го опфаќа следниве населени места:

 • Општински оддел Кожани
 • град Кожани (Κοζάνη, Козани) (35 242 жители)
 • село Света Недела (Αγία Κυριακή, Агија Кирјаки) (63 жители) новосоздадено
 • старечки дом „Гирокомио“ (Γηροκομείο) (98)
 • Општински оддел Баракли
 • село Баракли (или Бајракли; Εξοχή, Ексохи) (104 жители)
 • Општински оддел Велишта
 • село Велишта (Λευκοπηγή, Левкопиги) (1 282 жители)
 • Општински оддел Деделер
 • Општински оддел Динли
 • село Динли (или Деинли; Λυγερή, Лигери) (165 жители)
 • Општински оддел Драгодалишта
 • село Драгодалишта (или Дравуданишта; Дромово; Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (491 жител)
 • Општински оддел Ениќој
 • село Ениќој (Άργιλος, Аргилос) (285 жители)
 • манастир „Вознесение Христово“ (Ιερά Μονή Αναλήψεως) (211 жители)
 • болница „Спинарис“ (Σπινάρης) (328 жители)
 • Општински оддел Извор
 • село Извор (или Ак Бунар; Λευκόβρυση, Левковриси (1 095 жители)
 • Општински оддел Илесли
 • село Илесли (Οινόη, Инои) (156 жители)
 • Општински оддел Исламли
 • село Исламли (Κοίλα, Кила) (1 470 жители)
 • село Ново Требино (Νέα Καρδιά, Неја Кардија) (502 жители) новосоздадено
 • село Синекли (Μελίσσια, Мелисија) (24 жители)
 • Општински оддел Калбуџилар
 • село Калбуџилар (или Калпуџилар; Ανθότοπος, Антотопос) (166 жители)
 • село Бахче Ловаси (или Бахче, Бахчели; Κηπάρι, Кипари) (68 жители)
 • Општински оддел Кало Обаси
 • село Кало Обаси (или Коба Оваси; Καλαμιά, Каламија) (303 жители)
 • Општински оддел Коџа Ахметли
 • Општински оддел Портораз
 • село Портораз (или Путарас; Πρωτοχώρι, Протохори) (626 жители)
 • Општински оддел Сариханлар
 • Општински оддел Сармусалар
 • Општински оддел Спурта
 • село Спурта (Καρυδίτσα, Каридица) (953 жители)
 • Општински оддел Ќучук Ахметли
 • село Ќучук Ахметли (или Ќучук Матли; Νέα Νικόπολη, Неја Никополи) (224 жители)
 • Општински оддел Џиџилер
 • село Џиџилер (Πετρανά, Петрана) (718 жители)
 • хотел „Целикас“ (Τσελίκας) (27 жители)
 • Општински оддел Џумаја
 • село Нова Џумаја (Νέα Χαραυγή, Неја Харавги) (1 209 жители)
 • село Џумаја (или Џума; Χαραυγή, Харавги) (18 жители)
 • Општински оддел Шајнлер
 • село Шајнлер (или Сахинлар; Ξηρολίμνη, Ксиролимни) (424 жители)

Општинска единица Димитриос ИпсилантисУреди

 
Поранешната општина Димитриос Ипсилантис на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Димитриос Ипсилантис (Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη) со седиште во Караагач (Мавродендри) има 3 018 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Караагач
 • село Караагач (Μαυροδένδρι, Мавродендри) (1 253 жители)
 • Општински оддел Врдомици
 • село Врдомици (или Ердогмуш; Ποντοκώμη, Пондокоми) (1 316 жители)
 • Општински оддел Димирџилер
 • село Димирџилер (или Демирџилер; Σιδεράς, Сидерас) (339 жители)
 • Општински оддел Курџево
 • село Курџево (Λιβερά, Ливера) (110 жители)

Општинска единица ЕлимејаУреди

 
Поранешната општина Елимеја на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Елимеја (Δήμος Ελιμείας) со седиште во Гоблица (Кркос) има 6429 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Гоблица
 • село Гоблица (Κρόκος, Крокос) (2946 жители)
 • Општински оддел Бујук Текелер (153 жители)
 • Општински оддел Голема Ваница
 • Општински оддел Докчилар (197 жители)
 • село Докчилар (Κοντοβούνι, Кондовуни) (78 жители)
 • село Куле (Πύργος, Пиргос) (119 жители)
 • Општински оддел Кесарија (848 жители)
 • село Кесарија (Καισάρεια) (693 жители)
 • село Бахши (или Бахци; Κήπος, Кипос) (155 жители)
 • Општински оддел Мала Ваница
 • село Мала Ваница (или Мала Ванча; Κάτω Κώμη, Като Коми) (348 жители)
 • Општински оддел Милотин
 • Општински оддел Салтакли

Општинска единица КалјаниУреди

 
Поранешната општина Калјани на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Калјани (Δήμος Αιανής) со седиште во Калјани (Еани) има 3819 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Калјани
 • Општински оддел Аја Параскева
 • Општински оддел Керасија
 • Општински оддел Радовишта
 • Општински оддел Рамна
 • село Рамна (Ρύμνιο, Римнио) (221 жител)
 • Општински оддел Стени
 • село Стени (Κτένι, Ктени) (109 жители)
 • Општински оддел Сфилци
 • село Сфилци (Χρώμιο, Хромио) (185 жители)

Општинска единица ХелеспонтУреди

 
Поранешната општина Хелеспонт на картата на некогашниот округ Кожани.

Според пописот од 2001 г., општината Хелеспонт (Δήμος Ελλησπόντου) со седиште во Јусќуплер (Килада) има 7966 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Јусќуплер (850 жители)
 • село Јусќуплер (или Јускуплер; Κοιλάδα, Килада) (393 жители)
 • село Кахриманли (или Караманли; Κρεμαστή, Кремасти) (114 жители)
 • село Ќоселер (или Ќосилер; Θυμαριά, Тимарија) (343 жители)
 • Општински оддел Иделова
 • Општински оддел Инево (1161 жител)
 • село Инево (или Инабас; Ακρινή, Акрини) (1128 жители)
 • село Профитис Илијас (Προφήτης Ηλίας) (33 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Ишаклар
 • село Ишаклар (Άγιος Χαράλαμπος, Агиос Хараламбос) (187 жители)
 • Општински оддел Дортали
 • село Дортали (Τετράλοφος, Тетралофос) (454 жители)
 • Општински оддел Караџилар (1369 жители)
 • село Караџилар (Δρέπανο, Дрепано ) (1340 жители)
 • село Чакирли (Чакарли или Чакирлар; Γαλάνι, Галани) (29 жители)
 • Општински оддел Моранли
 • село Моранли (или Емир Ханли; Ρυάκι, Раки) (339 жители)
 • Општински оддел Софулер (424 жители)
 • село Софулер (или Софулар; Καπνοχώρι, Kapnohori) (357 жители)
 • село Евренозли (или Евренесли; Ανατολικό, Анатолико) (57 жители)
 • село Јукуз Ова (Σκάφη, Скафи) (10 жители)
 • Општински оддел Топчилар (1079 жители)
 • село Топчилар (Άγιος Δημήτριος, Агиос Димитриос) (1077 жители)
 • село Агио Пневма (Άγιο Πνεύμα) (2 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Хадова (619 жители)
 • село Хадова (Πολύμυλος, Полимилос) (565 жители)
 • село Агија Параскеви (Αγία Παρασκευή) (6 жители) новосоздадено
 • село Зоодохос Пиги (Ζωοδόχος Πηγή) (6 жители) новосоздадено
 • село Ишиклар (Λεβέντης, Левендис) (12 жители)
 • село Окчилар (или Акчелар; Άγιοι Θεόδωροι, Агии Теодори) (30 жители)
 • Општински оддел Хајдарли
 • Општински оддел Чобанли
 • село Чобанли (Βοσκοχώρι, Воскохори) (169 жители)

Поранешни селаУреди

На територијата на општината се наоѓало и некогашното село Магула.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди