Златна Орда

(Пренасочено од Златна орда)

Златна орда (Алтан Орд) — држава со центар во Долно Поволжие, основана во 1243 од страна на монголскиот Бату Хан (12371255), син на Џучи Хан, внук на Џингис Хан. До 1266 хановите на Златната орда ја признавале власта на големиот хан во Каракорум, а потоа и на Пекинг. Основната маса на населението ги сочинуваат Куманите. Во 1312 година се исламизирала. Исчезнала во 16 век.

Златна Орда
Алтан Орд

1240-ти – 1502
Главен град Сарај Бату
Јазици монголски и туркиски јазици
Вероисповед шаманизам
Уредување монархија
Хан
 -  1226-1280 Орда Хан (Бела Орда)
 -  1242-1255 Бату Хан (Сина Орда)
 -  1379-1395 Тохтамиш
 -  1435-1459 Кучук Мухамад (Голема Орда)
 -  1481-1499 Муртада
Законодавство Курултај
Историски период Среден век
 -  Основана после инвазијата на Монголците врз Рус 1240-ти
 -  Обединување на Сината и Белата Орда 1379
 -  растурени во Голема Орда 1466
 -  последна опстаната единица бил Кримскиот ханат 1502
Минати
Следни
Монголско Царство
Кримски ханат
Касимски ханат
Казански ханат
Казачки ханат
Узбечки ханат
Астрахански ханат
Сибирски ханат
Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиОдлучувачка победа на Златната орда во Битката кај Мохи