Чагатајски Ханат

(Пренасочено од Чагатајски ханат)
Историја на Монголија
Пред Џингис-хан
Монголско Царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Ќинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгѓанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиЧагатајски ханатмонголски и туркиски ханат што ги опфаќал териториите под раководство на Чагатај Хан. Тој бил втор син на монголскиот Џингис Кан и негов наследник. Овој ханат бил еден од четирите наследни империи настанати од големото Монголско Царство.

Чагатај ханатот

Во 13 век, ханатот се протегал од Аму Дарја, до Алтајските планини па сѐ до денешна Монголија и НР Кина. Ханатот опстојувал од 1220-те години па сѐ до 17 век, иако западниот дел од ханатот бил изгубен во 1360 година. Пропаднал во 17 век.