Надворешна Монголија

Надворешна Монголија (монголски: Ар монгол, манчуски: Tulergi Monggo, кин. 外蒙古; пинјин: Wài Měnggǔ; мак. транскр.: {{{mk}}}) била главниот дел на Богдо Ханатот на Монголија, кој прогласил независност на 29 декември 1911 година. Надворешна Монголија се состоела од следните четири провинции, подредени од исток кон запад:

Локација на областа Монголија во Република Кина
Локација на областа Монголија во Република Кина
За други значења на поимот, видете Монголија (појаснување)

Денес, многу поретко се користи името за да се означи денешната република Монголија, која горе-долу ја зазема истата површина. Исто така, Република Тува што е во склоп на Русија, била во рамките на Монголија.

Поврзано уреди