Монголските јазици се група од јазици, коишто се зборуваат во Монголија, Кина, Русија и Авганистан. Заедно со туркиските и тунгуските јазици ја сочинуваат групата на алтајските јазици.

Монголски јазици
Географска
распространетост:
Монголија, Кина, Русија и Авганистан
Класификација:алтајски (контроверзно)
  • монголски јазици
Гранки:
централномонголски
јужномонголски
Ethnologue:17-16
ISO 639-5:xgn
Linguistic map of the Mongolic languages mk.png
Географска распространетост на монголските јазици.

КласификацијаУреди

Историски:

Современи:

Погорната класификација е базирана на Јанхунен (2006)[3] освен за јужномонголските кои се според Нугтерен (2011).[4] Во списокот не се вметнати следниве јазици: дархатски јазик (Монголија) и исчезнатиот кидански јазик.

Класификација според ЕтнологУреди

Според Етнолог, оваа група е составена од следниве јазици[5]:

НаводиУреди

Симбол:

† - мртви јазици, вештачки зачувани во црквата или познати на науката по текстови.

ЛитератураУреди

Надворешни врскиУреди