Внатрешна Монголија

автономен регион во Кина

Внатрешна Монголија (ᠦᠪᠦᠷ
ᠮᠤᠩᠭᠤᠯ
, монголски: Өвөр Монгол; кинески: 内蒙古, пинјин: Nèi Měnggǔ), служб. Автономен регион Внатрешна Монголија е регион во рамките на НР Кина. Иако поголем процент на населението се кинези, во регионот има два службени јазика: кинескиот и монголскиот.

Карта на Внатрешна Монголија во рамките на НР Кина
Пустината Гоби во Внатрешна Монголија

Демографија уреди

Народи во Внатрешна Монголија
Народ Население Застапеност
Кинези 18.465.586 79,17%
Mонголци 3.995.349 17,13%
Mанџурци 499.911 2,14%
Хуејци 209.850 0,900%
Даури 77.188 0,331%
Евенки 26.201 0,112%
Корејци 21.859 0,094%
Руси 5.020 0.022%

Поврзано уреди