Бурјатија (рус. -Республика Бурятия, бурјатски -Буряад Улас) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Республика Бурятия
Буряад Улас
Република Бурјатија
Знамето на Бурјатија
Знамето на Бурјатија
Грбот на Бурјатија
Грбот на Бурјатија
Знаме Грб
Положба во Русија
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ[1]: Сибирски
Површина: 351.300 км2
Население: 981.238 (2002.)
Главен град: Улан Уде
Густина на население: 2,8 жит./км2

Географија

уреди
 
Бурјатски предел јужно од Улан Уде

Бурјатија е сместена во јужно-централните предели на Сибир и од источната страна на Бајкалското Езеро.

Часовен појас

уреди
 

Бурјатија е сместена во Иркутската вренена зона (IRKT/IRKST). UTC разлика од +0800 (IRKT)/+0900 (IRKST).

Реки

уреди

Најголеми реки се:

Езера

уреди

Планини

уреди

Преку 80% од територијата на Бурјатија е сместена во планински масив, т.н. бајкалски планини.

природни богатства

уреди

бурјатија е богата со злато, волфрам, цинк, ураниум и др.

Клима

уреди
 • Просечна годишна температура: -1.6 °C
 • Просечна јануарска температура: -22 °C
 • просечна јулска температура: +18 °C
 • Дождови: 244 mm

Историја

уреди
 

Во 17 век русите ја колонизараа оваа територија, пред сè поради големите природни богатства. Во 1926 Бурјатско-Монголстата АССР ја вклучуваше Бурјатија, Уст-Орда Бурјатија и Дистриктот Олхон. Во 1937 овие територии беа трансферирани во Чита и Иркутск областа.

Демографија

уреди
 • Популација: 981,238 (2002)
  • Урбана: 584,970 (59.6%)
  • Рурална: 396,268 (40.4%)
  • Maжи: 467,984 (47.7%)
  • Жени: 513,254 (52.3%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,097
 • Просечна старост: 31.6 г
  • Урбана: 31.2 г
  • Рурална: 32.2 г
  • Maжи: 29.4 г
  • Жени: 33.9 г
 • Домаќинства: 322,289 (со 958,402 жители)
  • Урбани: 197,651 (со 566,755 жители)
  • Рурални: 124,638 (со 391,647 жители)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 13,551 (14.0)
  • Умирања: 15,144 (15.7)
 • Етнички групи

Според рускиот попис (2002),етнички Руси има околу 2/3 од вкупната популација,додека етнички Бурјати се само 27.8%. Други помали групи се Украинци (1.0%), Татари (0.8%).

попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Бурјати 214,957 (43.8%) 116,382 (21.3%) 135,798 (20.2%) 178,660 (22.0%) 206,860 (23.0%) 249,525 (24.0%) 272,910 (27.8%)
Сојоти 161 (0.0%) 2,739 (0.3%)
Руси 258,796 (52.7%) 393,057 (72.0%) 502,568 (74.6%) 596,960 (73.5%) 647,785 (72.0%) 726,165 (69.9%) 665,512 (67.8%)
Украинци 1,982 (0.4%) 13,392 (2.5%) 10,183 (1.5%) 10,769 (1.3%) 15,290 (1.7%) 22,868 (2.2%) 9,585 (1.0%)
Татари 3,092 (0.6%) 3,840 (0.7%) 8,058 (1.2%) 9,991 (1.2%) 10,290 (1.1%) 10,496 (1.0%) 8,189 (0.8%)
Евенци 2,808 (0.6%) 1,818 (0.3%) 1,335 (0.2%) 1,685 (0.2%) 1,543 (0.2%) 1,679 (0.2%) 2,334 (0.2%)
Други 9,440 (1.9%) 17,277 (3.2%) 15,384 (2.3%) 14,186 (1.7%) 17,630 (2.0%) 27,519 (2.7%) 19,969 (2.0%)

Галерија

уреди
 1. Президент Российской Федерации. Указ №849 от 13 мая 2000 г. «О полномочном представителе Президента Российской Федерации в федеральном округе». Вступил в силу 13 мая 2000 г. Опубликован: "Собрание законодательства РФ", No. 20, ст. 2112, 15 мая 2000 г. (President of the Russian Federation. Decree #849 од May 13, 2000 „On the Plenipotentiary Representative of the President of the Russian Federation in a Federal District“. Стапил на сила May 13, 2000).