Историја на Монголија
Mongol dominions1.jpg
Пред Џингис Кан
Монголско царство
Ханати
- Чагатајски ханат
- Златна Орда
- Илханат
- Династија Јуен
Тимуридско царство
Могулско царство
Кримски ханат
Сибирски ханат
Ѕунгари
Династија Чинг
Република Кина
Монголска Народна Република (Надворешна Монголија)
Современа Монголија
Менгџијанг (Внатрешна Монголија)
Народна Република Кина (Внатрешна Монголија)
Бурјатска Монголија
Калмичка Монголија
Хазарски Монголци
Ајмачки Монголци
Хронологија
уредиЅунгари (монголски:Зүүнгар) е заедничко име на неколку ојратски племиња што ја формирале и одржувале последната номадска империја во Источен Туркестан (денес познат како Синкјанг). Империјата опстојувала од 17 до 18 век.

Етимологија на имеУреди

Името Ѕунгар потекнува од два монголски збора: Зүүн- што значи лево или синоним за исток според монголска гледна точка и гар што значи крило или рака. Значењето се поврзува со тоа што луѓето што живееле во тој регион биле најисточно племе од сите ојраци.