Жолчка (јајце)

(Пренасочено од Жолток)

Жолчка[1] или жолток[2][3] – густа жолта материја во внатрешниот дел од јајцето, опкружена со белка.[4] Овој дел од јајцето што служи за хранење на ембрионот во развој. Жолчката виси слободно на белката од јајцето, закачена на две спирални нишки од ткиво.

Жолчка опкружена со белка

Пред оплодување, жолчката и бластодискот се една клетка, еден од ретките примери каде клетка може да се види со голо око.

Состав на жолчката во кокошкино јајце

уреди
Кокошкино јајце, жолчка, сирово, свежо
Хранлива вредност на 100 г
Енергија1,325 kJ (317 kcal)
3,59 g
26.54 g
15,86 g
Триптофан0,177 g
Треонин0,687 g
Изолеуцин0,866 g
Леуцин1,399 g
Лизин1,217 g
Метионин0,378 g
Цистин0,264 g
Фенилаланин0,681 g
Тирозин0,678 g
Валин0,949 g
Аргинин1,099 g
Хистидин0,416 g
Аланин0,836 g
Аспараг. кис.1,550 g
Глутам. кис.0,595 g
Глицин0,488 g
Пролин0,545 g
Серин1,326 g
Витамини
Витамин А (екв.)
(48 %)
381 μг
Тиамин 1)
(15 %)
0,176 мг
Рибофлавин 2)
(44 %)
0,528 мг
Пантот. кис. 5)
(60 %)
2,990 мг
Фолна кис. 9)
(37 %)
146 μг
Холин
(167 %)
820,2 мг
Витамин Д
(36 %)
218 МЕ
Минерали
Калциум
(13 %)
129 мг
Железо
(21 %)
2,73 мг
Магнезиум
(1 %)
5 мг
Фосфор
(56 %)
390 мг
Калиум
(2 %)
109 мг
Цинк
(24 %)
2,30 мг
Други состојки
Вода52,31 g
Холестерол1.085 mg

Едно големо јајце содржи 17 грама жолчка.
Постотоците се приближно пресметани според препораките за возрасни лица во САД.
Извор: База за хранливост — USDA

Жолчката сочинува околу 33% од течната тежина на јајцето; содржи околу 60 kcal, трипати повеќе од енергетската содржина на белката на јајцето, најмногу поради неговата содржина на маснотии.

Сите витамини растворливи во масти (А, Д, Е и К) се наоѓаат во жолчката од јајцето. Жолчката од јајцето е една од ретките намирници кои природно содржат витамин Д.

Наводи

уреди