Европско првенство во ракомет за жени

Европското првенство во ракомет за жени е официјално натпреварување за женските сениорски ракометни репрезентации во Европа, и се одржува на секои две години, почнувајќи од 1994 во организација на ЕХФ. Освен што се освојува титулата првак на Европа, првенството исто така служи и како квалификациски турнир за Летните олимписки игри и за Светските првенства.

СпортРакомет
Основана1994; пред 28 години (1994)
Број на екипи16 (главен турнир)
КонтинентЕвропа (ЕХФ)
Тековен првак Норвешка (8. титула)
Најмногу титули Норвешка (8 титули)

До последното одржано Европско првенство 2020, единствени репрезентации што го освоиле првенството се: Норвешка (осум пати), Данска (трипати), Унгарија (еднаш) и Црна Гора (еднаш) и Франција (еднаш).

Резиме уреди

Година Домаќин Финале Натпревар за трето место
Шампион Резултат Второ место Трето место Резултат Четврто место
1994
Детали
 
Германија
  Данска 27 – 23   Германија   Норвешка 24 – 19   Унгарија
1996
Детали
 
Данска
  Данска 25 – 23   Норвешка   Австрија 30 – 23   Германија
1998
Детали
 
Холандија
  Норвешка 24 – 16   Данска   Унгарија 30 – 24   Австрија
2000
Детали
 
Романија
  Унгарија 32 – 30   Украина   Русија 21 – 16   Романија
2002
Детали
 
Данска
  Данска 25 – 22   Норвешка   Франција 27 – 22   Русија
2004
Детали
 
Унгарија
  Норвешка 27 – 25   Данска   Унгарија 29 – 25   Русија
2006
Детали
 
Шведска
  Норвешка 27 – 24   Русија   Франција 29 – 25   Германија
2008
Детали
 
Македонија
  Норвешка 34 – 21   Шпанија   Русија 24 – 21   Германија
2010
Детали
   
Данска / Норвешка
  Норвешка 25 – 20   Шведска   Романија 16 – 15   Данска
2012
Детали
 
Србија
  Црна Гора 34 – 31 (продолж.)   Норвешка   Унгарија 41 – 38 (продолж.)   Србија
2014
Детали
   
Хрватска / Унгарија
  Норвешка 28 – 25   Шпанија   Шведска 25 – 23   Црна Гора
2016
Детали
 
Шведска
  Норвешка 30 – 29   Холандија   Франција 25 – 22   Данска
2018
Детали
 
Франција
  Франција 24–21   Русија   Холандија 24–20   Романија
2020
Детали
 
Данска
  Норвешка 22–20   Франција   Хрватска 25–19   Данска
2022
Детали
     
Македонија / Словенија / Црна Гора
2024
Детали
     
Австрија / Унгарија / Швајцарија
2026
Детали
 
Русија
2028
Детали
     
Норвешка / Данска / Шведска

Список на медали уреди

МестоЗемјаЗлатоСреброБронзаВкупно
1  Норвешка83112
2  Данска3205
3  Франција1135
4  Унгарија1034
5  Црна Гора1001
6  Русија0224
7  Шпанија0202
8  Холандија0112
  Шведска0112
10  Германија0101
  Украина0101
12  Австрија0011
  Романија0011
  Хрватска0011
Вкупно14141442

Домаќин уреди

Ранг Држава Домаќин Година(и)
1   Данска 5 1996, 2002, 2010, 2020, 2028
2   Унгарија 3 2004, 2014, 2024
  Шведска 2006, 2016, 2028
3   Македонија 2 2008, 2022
  Норвешка 2010, 2028
6   Германија 1 1994
  Холандија 1998
  Романија 2000
  Србија 2012
  Хрватска 2014
  Франција 2018
  Црна Гора 2022
  Словенија 2022
  Австрија 2024
  Швајцарија 2024
  Русија 2026

Преглед уреди

Податоци за учества уреди

Репрезентација  
1994
 
1996
 
1998
 
2000
 
2002
 
2004
 
2006
 
2008
 
 
2010
 
2012
 
 
2014
 
2016
 
2018
 
2020
 
 
 
2022
 
 
 
2024
 
2026
 
 
 
2028
Учества
  Австрија 9. 3. 4. 12. 9. 10. 10. 15. К 9
  Белорусија 11. 16. 16. 12. × 4
  Хрватска 5. 6. 13. 7. 6. 9. 13. 13. 16. 16. 3. К 12
  Чешка 8. 8. 15. 12. 10. 15. 15. 7
  Данска 1. 1. 2. 10. 1. 2. 11. 11. 4. 5. 8. 4. 8. 4. К К 16
  Франција 5. 3. 11. 3. 14. 5. 9. 5. 3. 1. 2. К 12
  Германија 2. 4. 6. 9. 11. 5. 4. 4. 13. 7. 10. 6. 10. 7. К 15
  Унгарија 3. 10. 3. 1. 5. 3. 5. 8. 10. 3. 6. 12. 7. 10. К К 16
  Исланд 15. 15. 2
  Литванија 12. 1
  Македонија 8. 8. 12. 7. 16. К 6
  Црна Гора1 6. 1. 4. 13. 9. 8. К 7
  Холандија 10. 14. 15. 8. 7. 2. 3. 6. К 9
  Норвешка 3. 2. 1. 6. 2. 1. 1. 1. 1. 2. 1. 1. 5. 1. К К 16
  Полска 11. 5. 8. 11. 15. 14. 14. К 8
  Португалија 16. 1
  Романија 10. 5. 11. 4. 7. 7. 5. 3. 10. 9. 5. 4. 12. К 14
  Русија 6. 7. 9. 3. 4. 4. 2. 3. 7. 6. 14. 7. 2. 5. × К 15
  Србија1 14. 13. 14. 4. 15. 9. 11. 13. К 9
  Словачка 12. 12. 2
  Словенија 10. 9. 16. 16. 14. 13. 16. К 8
  Шпанија 12. 13. 8. 9. 2. 11. 11. 2. 11. 12. 9. К 12
  Шведска 7. 8. 15. 14. 6. 9. 2. 8. 3. 8. 6. 11. К К 14
  Швајцарија К К 2
  Украина 11. 9. 7. 2. 12. 6. 13. 10. 12. 14. 16. 11
Поранешни репрезентации
  Србија и Црна Гора1 12. 1
  Југославија1 7. 6. 2
Вкупно 12 12 12 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 16 24 24 24

1: Вклучувајќи 2 настапа како Србија и Црна Гора. Вклучувајќи ги достигнувањата на Југославија до 2003 г. и Србија и Црна Гора до 2006 г.

Наводи уреди

  • „Водич низ првенството 2008“. Европска Ракометна федерација. Посетено на 1 јануари 2009.

Надворешни врски уреди