Женска ракометна репрезентација на Белорусија

Женската ракометна репрезентација на Белорусија ― репрезентација на Белорусија. Со неа управува Ракометната асоцијација на Белорусија и учествува на меѓународни екипни ракометни натпревари.

Белорусија Белорусија
Податоци
Сојуз Ракометна асоцијација на Белорусија
Тренер
Бои
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Дома
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Бои на екипата
Гости
Резултати
Светско првенство
Настапи 2 (првпат во 1997)
Најдобар резултат 14. (1999)
Европско првенство
Настапи 4 (првпат во 2000)
Најдобар резултат 11. (2000)
Последна поднова на податоците: 27 октомври 2022.

Во светлината на започнувањето на руската инвазија на Украина во 2022 година, Европската ракометна федерација во февруари 2022 година привремено ја суспендирала Белорусија и во натпреварувањата за репрезентации и на клупско ниво.[1] Меѓународната ракометна федерација им забранила на спортистите и службените лица од Белорусија.[2] Судии, службени лица и членови на комисијата од Белорусија нема да бидат повикани за идни активности.[3]

Резултати уреди

Светско првенство уреди

Европско првенство уреди

Наводи уреди

  1. 🖉„European Handball Federation suspends Russia and Belarus“. handball-world.
  2. „Russia and Belarus suspended by EHF“. Handball Planet. 1 март 2022.
  3. „Russia and Belarus suspended by EHF“. Handball Planet. 1 март 2022.

Надворешни врски уреди