Европско првенство во ракомет за жени 1996

Европското првенство во ракомет за жени 1996 се одржа во Данска од 6 до 15 декември. Репрезентацијата на Данска по победата над репрезентацијата на Норвешка со резултат 25 - 23 го освои првенството.

1996 Европско првенство во ракомет за жени
Податоци за првенството
Домаќини Данска
Траење6-15 декември
Репрезентации12 (од 1 конфедерација)
Одржувалишта(во 4 градови-домаќини)
Конечен исход
Прваци Данска (2 титула)
Второпласиран Норвешка
Третопласиран Австрија
Четвртопласиран Германија

Градови домаќиниУреди

Европското првенство се одржа во следните градови домаќини:

ТимовиУреди

Group A Group B
  Австрија   Германија
  Хрватска   Литванија
  Данска   Норвешка
  Унгарија   Романија
  Полска   Русија
  Шведска   Украина

Прелиминарна фазаУреди

Група AУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Данска 5 5 0 0 148 101 +47 10
0   Австрија 5 4 0 1 125 105 +20 8
0   Хрватска 5 3 0 2 121 120 +1 6
0   Шведска 5 2 0 3 114 139 −25 4
0   Унгарија 5 1 0 4 109 127 −18 2
0   Полска 5 0 0 5 107 132 −25 0
6 декември, 1996
  Унгарија 21 – 19   Полска
  Данска 30 – 13   Шведска
  Хрватска 21 – 25   Австрија
7 декември, 1996
  Шведска 31 – 26   Унгарија
  Полска 21 – 25   Хрватска
  Австрија 16 – 29   Данска
8 декември, 1996
  Шведска 18 – 31   Австрија
  Унгарија 19 – 24   Хрватска
  Данска 33 – 22   Полска
10 декември, 1996
  Полска 23 – 24   Шведска
  Хрватска 22 – 27   Данска
  Унгарија 15 – 24   Австрија
11 декември, 1996
  Хрватска 29 – 28   Шведска
  Данска 29 – 28   Унгарија
  Австрија 29 – 22   Полска

Група BУреди

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Норвешка 5 3 2 0 134 106 +28 8
0   Германија 5 4 0 1 124 111 +13 8
0   Романија 5 3 1 1 132 122 +10 7
0   Русија 5 2 1 2 132 119 +13 5
0   Украина 5 1 0 4 114 122 −8 2
0   Литванија 5 0 0 5 97 153 −56 0
6 декември, 1996
  Норвешка 36 – 18   Литванија
  Русија 30 – 23   Украина
  Германија 22 – 21   Романија
7 декември, 1996
  Украина 19 – 23   Норвешка
  Литванија 17 – 27   Германија
  Романија 29 – 26   Русија
8 декември, 1996
  Русија 22 – 22   Норвешка
  Германија 25 – 23   Украина
  Романија 32 – 26   Литванија
10 декември, 1996
  Украина 22 – 24   Романија
  Русија 31 – 16   Литванија
  Норвешка 27 – 21   Германија
11 декември, 1996
  Норвешка 26 – 26   Романија
  Литванија 20 – 27   Украина
  Германија 29 – 23   Русија

Финална фазаУреди

  Полуфинале Финале
             
13 декември, 1996
    Данска 24  
    Германија 22  
 
15 декември, 1996
        Данска 25
      Норвешка 23
Разигрување за 3/4 место
13 декември, 1996 15 декември, 1996
    Норвешка 22     Германија  23
    Австрија 20       Австрија  30

Конечен распоредУреди

    Данска
    Норвешка
    Австрија
4   Германија
5   Романија
6   Хрватска
7   Русија
8   Шведска
9   Украина
10   Унгарија
11   Полска
12   Литванија